Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Antunova u Dubrovačkoj biskupiji

Dubrovnik (IKA)

Blagdan sv. Antuna u ponedjeljak 13. lipnja proslavljen je u Dubrovačkoj biskupiji misnim slavljima u župama, samostanskim crkvama i kapelicama posvećenim Svecu svega svijeta.

U drevnom Franjevačkom samostanu Gospe od Sniga u Cavtatu vjernici su se za proslavu blagdana pripremali pobožnošću trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom. Posebna priprava uslijedila je u trodnevnici koju je predslavio umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar.

Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog u vrtu samostana slavljene su dvije mise: jutarnja kojom je predsjedao don Marin Marić i večernja koju je predslavio biskup Sudar uz koncelebraciju gvardijana fra Ilije Stipića, dekana Konavoskog dekanata don Mata Karamatića i don Marina Marića.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar govorio je o crticama iz života sv. Ante, ali je naglasio da se sv. Antunu također moli i za sretnu i blaženu smrt. No, čovjek u današnjem vremenu bježi od govora o smrti i razgovora o smrti, pa tako i svoje najmilije šalje u staračke domove kako se ne bi gledalo i bodrilo bolesnike koji trebaju umrijeti, te se tako odgajaju i mlade generacije da smrt ne prihvaćaju kao realnost. Taj Božji ugodnik može nam pomoći i na prihvaćanju smrti – zaključio je biskup Sudar. Nakon mise uslijedila je procesija kroz Cavtat i blagoslov djece i ljiljana.

Također, biskup Sudar je u pratnji gvardijana Stipića posjetio i Općinu Konavle te se susreo s načelnikom Općine Božom Lasićem.

U Žrnovu na Korčuli slavilo se kod kapelice sv. Antuna na Brdu. Misno slavlje je predvodio župni upravitelj don Robert Karačić. Tom prigodom župna zajednica osobito je zahvalila Antunu Grbinu za dugogodišnje služenje zajednici te mu je uručen i prigodan poklon koji je izradio Mirko Matulović.

Župljani Župe sv. Marka u Korčuli svečano su proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog posebice jutarnjom misom na „Glavici sv. Antuna“ te svečanim koncelebriranim misnim slavljem s blagoslovom djece i procesijom u novoj crkvi sv. Ante. Misu koja je započela blagoslovom djece predslavio je župnik u Slanom fra Stipan Klarić, uz koncelebraciju župnika i dekana Korčulanskog dekanata don Frana Kuraje i župnika iz Lumbarde don Frana Markića. U propovijedi predslavitelj je pojasnio crtice iz života sv. Ante i potaknuo okupljene da čine djela dobrote, baš kao što ih je činio sv. Ante.

Na kraju slavlja brojni vjernici uputili su se u procesiji oko crkve, u kojoj se nosio kip sv. Ante. Misu i procesiju svojim pjevanjem pratio je župni zbor. Nakon završenog misnog slavlja župljani i vjernici okupili su se uz malo čašćenje u dvorištu Srednje škole Petra Šegedina.

U župnoj crkvi sv. Josipa u Veloj Luci vjernici su se također okupili da bi misom i procesijom oko crkve s kipom sv. Antuna proslavili njegov blagdan i pomolili mu se za svoje potrebe. Misu je predslavio župnik don Mario Karatović.

U Župi Pomoćnice kršćana u Orebiću središnju misu predslavio je župnik don Marko Stanić, a vjernici su sudjelovali na misi i u procesiji s kipom sv. Antuna. Nakon blagoslova najmlađe su počastili slatkišima.

U Župi sv. Vlaha u Janjini središnje euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Željko Batinić, a nakon mise krenula je procesija kroz mjesto s kipom sv. Antuna praćenu pjevanjem zbora. Vjernici su nakon mise imali priliku iskazati štovanje moćima sv. Antuna.

U Samostanu sv. Vlaha u Pridvorju svečanu euharistiju predslavio je fr. Alojz Ćubelić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu uz liturgijsko pjevanje KUD-a Valpovo i sudjelovanje velikog broja vjernika.

U crkvi sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku trodnevnicu i središnju misu na blagdan sv. Antuna predvodio je fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu. Vjernici su nakon mise mogli iskazati čašćenje moćima sv. Antuna. Tijekom pobožnosti trinaest utoraka u čast sv. Antunu u župnoj crkvi misna slavlja su predvodili i na njima propovijedali svećenici Dubrovačke biskupije, a prvog utorka misno slavlje bio je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović.

U crkvi Male braće u Dubrovniku je bio tradicionalni blagoslov djece na kojem se okupio veliki broj djece u pratnji roditelja i rodbine, a večernje misno slavlje predvodio je mladomisnik Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Pavle Ivić.

I u svim drugim franjevačkim samostanima kao i župama kojima upravljaju franjevci na blagdan sv. Antuna na misama su sudjelovali brojni vjernici zahvaljujući svecu i moleći ga za zagovor.