Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Ivana Bosca u Splitu

Split (IKA)

Blagdan utemeljitelja salezijanaca, učitelja i zaštitnika djece i mladeži, sv. Ivana Bosca svečano je proslavljen u ponedjeljak, 31. siječnja, u salezijanskoj župi Marije Pomoćnice na splitskom Kmanu. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fra Domagoj Runje, bibličar i profesor na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

„Kada čujemo ime don Ivan Bosco sigurno nam odmah na pamet padne odgoj djece i mladih jer je on tome posvetio svoj svećenički život. To je činio s velikom blagošću, ljubavlju i radošću, baš onako kao što je kao odgojitelj to činio sam Isus Krist koji bio blaga i ponizna srca i koji je svojim učenicima noge prao“, kazao je na početku prigodne homiliji fra Runje nadodavši kako se u evanđelju može pronaći sve važno za naš život osim nekog primjera u kojem se spominju djeca i/ili mladi u pubertetskim i osjetljivim godinama od nekih 12 do 16 godina, kada roditelji i odgajatelji uglavnom s njima imaju najviše problema i briga.

Također, evanđelje ne donosi ni retka o Isusovu životu u tom periodu, osim kada se navodi da je roditeljima bio poslušan. Propovjednik je pojasnio kako neki teolozi zaključuju da je to zato što je najvažnija za čovjeka u životu – što se tiče svega, a pogotovo odgoja – djetinja dob. „Evanđelje govori o Isusu kao djetetu i o njegovom odnosu s djecom. Kaže se da čovjek postaje zreo u trenutku kad ponovno zavoli djecu, djetinjstvo i ‘biti dijete’. Zato Isus i kaže svojim učenicima da ako ne postanu kao djeca, neće ući u kraljevstvo nebesko. Poziva odrasle da uče od djece“. Istaknuo je kako je važno promatrati Isusov odnos s Ocem. Isus je došao vršiti Očevu volju i pokazati nam Očevu ljubav.

„Isus svojim riječima, djelima i životom objavljuje svoga Oca, a isto se događa sa djecom. Oni svojim ponašanjem očituju svoje roditelje. Isto pravilo vrijedi i za naš kršćanski život koji se sastoji od temeljne postavke, a ta je da smo pozvani živjeti kao djeca Božja. Svojim životom moramo svjedočiti tko je naš Otac. To je svojim životom činio don Bosco“, naglasio je fra Domagoj i pozvao sve prisutne da te da stvore pozitivan ambijent u kojem će odgajati svoju djecu te da, poput Isusa, blagoslivljaju svoju djecu.

Na kraju misnog slavlja okupljenim vjernicima obratio se don Milan Ivančević, župnik i ravnatelj salezijanske zajednice koji je svim svojim župljanima i štovateljima don Bosca čestitao njegov blagdan. Zahvalio je predvoditelju slavlja fra Domagoju te svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj svečanosti.

Župljani su se, za proslavu svoga suzaštitnika, pripremali trodnevnicom od 28. do 30. siječnja prigodnim programom i misnim slavljima koje je predvodio don Tomislav Lukač, župni vikar župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu.

Ključne riječi:
proslava Split sv. Ivan Bosco