Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Roka u znaku 20. obljetnice župničke službe mons. Eduarda Španovića

Srijemska Mitrovica (IKA)

Euharistijskim slavljem u petak 16. kolovoza u Srijemskoj Mitrovici svečano je proslavljen dan svetog Roka. Misu je predvodio srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović koji je proslavio 20. obljetnicu svećeničke službe, uz koncelebraciju vlč. Ivice Zrne, pastoralnog suradnika u Srijemskoj Mitrovici.

Sveti Rok je zaštitnik grobljanske kapele na srijemskomitrovačkom katoličkom groblju, stoga ovo slavlje ima osobito značenje za srijemskomitrovačke katolike koji se svake godine rado okupljaju kako bi dali slavu Bogu, te se zagledani u grobove svojih predaka spomenuli prolaznosti života.

Premda je zaštitnik srijemskomitrovačke župe sveti Dimitrije, sveti Rok je u ovoj župskoj zajednici od davnina prepoznat kao katolički specifikum. Prema kazivanju starijih župljana, na dan svetog Roka dolazili su gosti, a obitelj se okupljala u zajedništvu stola.

Posebnost ovogodišnje proslave Rokova je jubilej 20 godina župničke službe župnika mons. Španovića. Upravo na Rokovo 16. kolovoza 1999., postao je župnikom u Srijemskoj Mitrovici.

U homiliji mons. Španović, pozvao je vjernike, da ugledajući se u svetog Roka, imaju hrabrosti odgovoriti potrebama današnjeg vremena i današnjeg čovjeka.

Nalazimo se na mjestu gdje počivaju kosti naših predaka. Oni su nam utrli put vjere i ostavili nam bogati poklad vjere i vjerskog života. Oko svetog Roka, oko naše grobljanske kapele, uvijek smo se, kao vjernici, okupljali. Zato nam je ovaj dan i ova proslava veliki pokazatelj naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poručio je mons. Španović.

Na koncu euharistijskoga slavlja mladi predstavnici srijemskomitrovačke župe sv. Dimitija, obučeni u narodne nošnje pozdravljajući župnika Španovića i čestitajući mu jubilej izrekli su svoju čestitku i zahvalili mu za sve što je učinio proteklih dvadeset godina u ovoj župi.