Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Svetoga Trna u Pagu

Pag (IKA)

Velika svečana procesija sa Svetim Trnom ulicama Staroga grada Paga održana je na blagdan Svetoga Trna u župi Uznesenja Marijina u Pagu u srijedu 4. svibnja, prvi put nakon 77 godina.

Relikviju Svetog Trna u procesiji u relikvijaru pod svečanim baldahinom i u pratnji ferala nosio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH. Prije procesije, nuncij Lingua predvodio je svečano misno slavlje u paškoj zbornoj crkvi Uznesenja Marijina.

Sveti Trn već šest stoljeća, od 15. st., čuvaju paške koludrice, redovnice ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u svom samostanu u Pagu. Sveti Trn je bio u trnovoj kruni na glavi raspetoga Isusa Krista za vrijeme njegove muke u Jeruzalemu. Kao i kruna u pariškoj katedrali Notre Dame, Trn u Pagu posjeduje potvrdu o autentičnosti od strane nadležne Kongregacije Svete Stolice.

Rimska Kongregacija za obrede odredila je 1788. da se proslava Svetog Trna slavi svake godine 4. svibnja. Ta je odluka Kongregacije zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se svake godine 4. svibnja u Pagu časti relikvija Svetog Trna.

Sveti Trn javno se častio u Pagu 500 godina, od 1445. do 1945., kada su procesiju sa Svetim Trnom zabranile komunističke vlasti. Javno čašćenje Svetog Trna obnovljeno je 2019. kada je svečano misno slavlje u paškoj zbornoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Bilo je to godinu dana nakon što su paške koludrice proslavile svoj visoki jubilej, 700 godina postojanja paškog benediktinskog samostana i nakon 74 godine što Sveti Trn nije bio izlagan pred pukom.

Naime, u komunizmu tadašnje vlasti nisu dopustile javno čašćenje i procesiju sa Svetim Trnom koja se kroz Pag do 1945. održavala pet i pol stoljeća. Godine 2019. procesija nije bila održana zbog kiše, a posljednje dvije godine obnovljene proslave javnog čašćenja bila je održana misa, ali ne i procesija sa Svetim Trnom, zbog situacije s koronom.

Tri papina vizitatora u različitim vremenskim razdobljima autentičnost Svetoga Trna potvrdili su i riječima „Esse de corona Domini! – Jest s krune Gospodnje!“. Stoga je znakovito da je 4. svibnja 2022., osobitog dana u povijesti paške Crkve, prvu procesiju sa Svetim Trnom nakon skoro osam desetljeća i cijelu blagdansku svečanost predvodio upravo predstavnik Svete Stolice i Pape, apostolski nuncij u RH mons. Lingua.

Veličanstvena svečanost čašćenja Svetoga Trna i dostojanstveno sudjelovanje brojnih vjernika svih generacija, počela je u samostanskoj crkvi Marijina Navještenja paških koludrica gdje je na oltaru u prezbiteriju crkve bio postavljen Sveti Trn. Nuncij Lingua pokadio je Sveti Trn te u pratnji 15  svećenika koncelebranata, asistencije i dijela puka, u ophodu prenio Sveti Trn iz samostanske crkve u pašku zbornu crkvu Marijina uznesenja.

U cijeloj svečanosti i u procesiji sudjelovale su tri paške benediktinke: s. Benedikta Halilović, opatica paškog benediktinskog samostana, s. Nada Julardžija i s. Danijela Dropulja te gđa Mara Buljan koja se pridružila paškoj zajednici u samostanu. U zajedništvu s paškim župnikom Božom Barišićem, nuncij je na početku mise postavio Sveti Trn na središnje mjesto na glavnom oltaru u paškoj zbornoj crkvi gdje je predvodio svečano misno slavlje.

„U promislu božanske ljubavi, prije više od 580 godina, u srce Grada Paga, u monašku zajednicu benediktinki sv. Margarite, pristigao je dar pobožnosti i bratske ljubavi, dragocjena relikvija Svetog Trna Gospodnjeg. Taj sveti znak Isusove ljubavi za čovjeka među nama je kako bi nas podsjećao da je Isus tu, da je s nama, On – naš raspeti i uskrsnuli učitelj“, rekao je na početku misnoga slavlja u paškoj zbornoj crkvi don Božo Barišić, paški župnik i dekan.

„Sveti Trn, taj sveti znak Božje ljubavi potiče nas i poziva da budemo čuvari svetoga, ustrajni molitelji koji svjedoče neizrecivu snagu križa i ljubav Krista raspetog i uskrsnulog. Predajmo Gospodinu sve što nas tišti, muči i probada i molimo ga da On zaslugama svoje Muke preobrazi naše boli“, potaknuo je župnik Barišić.

Don Gašpar Dodić, izaslanik zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, nunciju je prenio pozdrave mons. Puljića koji je nunciju Lingui zahvalio za pohod Zadarskoj nadbiskupiji i predsjedanje koncelebracijom u paškoj župi. Nuncij Lingua izrazio je puku blizinu Svetoga Oca i prenio pozdrave pape Franje. „U posljednje vrijeme sve više razmišljam kako je molitva prvotni oblik ljubavi. Zahvaljujem svima na ovoj znakovitoj svečanosti koja me zaista dirnula. Želim vas pozdraviti u ime Svetoga Oca koji uvijek zahvaljuje svima koji za njega mole i potiče da se nastavi moliti za njega. U posljednje vrijeme, u Papinom srcu je osobito želja za mirom, osobito molitva za mir u Ukrajini. Pozivam vas, pojačajmo svi zajedno naše molitve za mir u Ukrajini i za mir u cijelom svijetu“, rekao je nuncij Lingua na kraju mise.

Nuncija su prigodno darovale paške benediktinke i paška župa. Sveti Trn iz Svete Zemlje u Pag donio je 1443. godine paški sin fra Ivan Tutnić svojoj sestri Stani, redovničkog imena Mariji, na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Tutnić je napisao i javnu ispravu o tom daru u kojoj opisuje kako je došao do Svetoga Trna te je odredio kako će se u Pagu ubuduće odvijati čašćenje te relikvije.

Prijepis te isprave iz 1564. iz arhiva Marka Laura Ruića pokazuje zahtjeve Tutnića na koji način čuvati, štovati relikviju Svetog Trna i kako je izložiti u liturgijskim slavljima. Pjevanje na misi i u procesiji u čast Svetoga Trna obogatio je i predvodio paški župni zbor pod vodstvom Anthonya Buljanovića.

„U uskrsnom smo vremenu, ali Sveti Trn je simbol Isusove muke, tako da je ovo posebno vrijeme u Pagu, kada se u uskrsnoj radosti spominjemo Isusove muke. Prisjetili smo se pjesama starijih više od 70, 80 godina koje su se pjevale u Pagu u čast Svetom Trnu, kao što je korizmena ‘O, Isusova, kruno sveta’ koja se pjeva na melodiju koja je tradicionalna u Pagu za napjev ‘Častimo te, križu sveti’“, rekao je Buljanović, istaknuvši da su mjesta i svetišta poput paškoga i takva hodočašća „melem za sve ljude“.

Paška gradska glazba koja je bila na početku procesije, tijekom procesije izvela je pjesme Gloria a te Cristo Gesu – Inno del Giubileo, Hoćemo Boga i Krist na žalu. U pratnji Svetoga Trna pokraj nuncija bili su vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga, magistralni delegat Claude Grbeša i tajnik Antun Tomislav Šaban. U proslavi su sudjelovali i članovi paškog KUD-a Družina odjeveni u pašku narodnu nošnju, članovi DVD-a Pag i predstavnici Hrvatske policije.

Pažani su 1935. svečano proslavili 500. godišnjicu dolaska Svetog Trna u Pag koju je predvodio apostolski administrator, šibenski biskup Jerolim Mileta. To je bila najveća manifestacija u povijesti koja je povezana s tom jedinstvenom relikvijom koja odolijeva propadljivosti prolazne materije na ovome svijetu više od 2000 godina. Sveti Trn u Pagu veliki je dar Božje providnosti cijeloj Hrvatskoj kojega smo pozvani više poznavati, promicati i u tom znaku nadasve častiti otkupiteljsku muku našega Spasitelja, Gospodina Isusa Krista.