Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Split (IKA)

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu u četvrtak 10. rujna u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu proslavio je svoj Dan.

U toj prigodi Fakultet je dodijelio nagrade i priznanja najboljim studentima, kao i diplome. Proslavi su nazočili bivši Veliki kancelar KBF-a mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, novi Veliki kancelar KBF-a mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor, veliki vicekancelar Fakulteta fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, dekan Fakulteta prof. dr. Mladen Parlov, prodekan za nastavu prof. dr. Ante Akrap, prodekan za znanost prof. dr. Josip Dukić, ravnatelj Sjemeništa dr. Edvard Punda, te diplomanti i nagrađeni studenti.

Zbog epidemioloških mjera proslava Dana Fakulteta nije upriličena u svibnju kako je planirano i odvila se po posebnim uvjetima bez uzvanika, rodbine i prijatelja diplomanata te svečanog domjenka, naglasio je dekan KBF-a u Splitu prof. dr. Mladen Parlov pozdravivši nazočne.

Prvi je riječ pozdrava uputio Veliki vicekancelar fra Marko Mrše. „Ovih dana se virus ne smiruje nego proširuje. To poziva na ozbiljnost i sa sobom nosi drugu dimenziju – vjeru u Boga koji će ovo, zasigurno, zaustaviti i nama dati snagu da vršimo svoje službe. Molim Boga da naš Fakultet ide naprijed novim koracima s novim Velikim kancelarom mons. Draženom Kutlešom, da pošaljemo jednu poruku o samom Fakultetu, našoj Nadbiskupiji, Crkvi u Hrvatskoj da se stvari mogu popraviti, poboljšati i doći na svoje mjesto te da ovaj Fakultet i dalje bude rasadnik znanja, vjere, dobre poruke i prepoznatljivosti u skladu sa službama koje nam je Bog povjerio“, kazao je.

U svome obraćanju bivši Veliki kancelar Fakulteta nadbiskup Marin Barišić kazao je da je Splitsko-makarska nadbiskupija velika i zahtjevna te da je još veća u svojoj odgovornosti. Zbog svojih godina i zdravstvenoga stanja zatražio je Svetog Oca da mu pošalje pomoć koadjutora u vršenju te odgovorne službe.

„Sveti Otac mi je dodijelio pomoćnika koadjutora u osobi mons. Dražena Kutleše. Iskreno Vam mogu reći da sam upravo takav model i tip koadjutora tražio, osobito za pomoć na Fakultetu. Mons. Kutleša ima iskustvo rada u Kongregaciji u Rimu, pravnik je po struci, devet godina je biskup Porečko-pulski te sa svojim iskustvom i znanjem, sa svojim kompetencijama može izvrsno odgovoriti ovoj ulozi Velikoga kancelara u sadašnjem trenutku“, kazao je mons. Barišić obećavši mons. Kutleši svoju podršku, podršku biskupa sufragana, osnivača Fakulteta Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Uprave Fakulteta i profesora.

„Želim ti Božji blagoslov, da tvoj dolazak ovdje bude jedno osvježenje i iskorak“, kazao je nadbiskup Barišić te dodao: „Uvijek sam govorio i iza toga stojim da je naš KBF u Splitu dobar i da je najbolji fakultet u Hrvatskoj. Vjerujem da će s tobom biti još više unaprijeđen.“ Čestitao je nagrađenim studentima i diplomantima te im poželio da ima studij bude nadahnuće za rast u ljudskosti i u svjedočenju Radosne vijesti koja je na svoj način obilježila njihov studentski život.

Potom se nazočnima pozdravnim riječima obratio novi Veliki kancelar mons. Dražen Kutleša. Podsjetio je na riječi iz 1 Pt 3,15 da vjernici trebaju biti „uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama“. „Voliko bih da tako postupamo na ovom Fakultetu i da se tako odnosimo,“ kazao je.

U tom kontekstu podcrtao je 4 stvari koje je i sv. Petar naveo u poslanici. „Prvo trebamo biti odgovorni ljudi. Kao što stari Grci kažu da jedan intelektualac želi nešto opravdati mora prvo Logos primiti i nakon toga ga predati. Odnosno, taj se Logos prima učenjem i razmišljanjem te se jednako tako treba predati drugim ljudima. Zadržavajući ga za sebe on nema toliko smisla. Drugu stvar na koju nas Petar u svojoj poslanici poziva je da to prenošenje znanja i vjere treba biti na blag način. Poznate su nam brojne razmirice i raskoli u povijesti Crkve upravo radi tvrdoglavoga zastupanja svojih stavova od kojih nismo htjeli odustati. Treće je da to prenošenje treba biti s poštivanjem i uvažavanjem drugoga, jer će jedino tako drugi prihvatiti ono što mu govorimo, a u prvom redu kada mu prenosimo nauk Katoličke Crkve. Na kraju bez čega se ne može je svjedočanstvo našega života. Ako je naš govor u raskoraku s djelovanjem sve pada u vodu“, naglasio je mons. Kutleša.

„Ako budemo slušali sv. Petra imat ćemo uspjeha u svom životu i radu. Upravo ću se u ovoj službi na Fakultetu voditi tim načelima da sve bude blago s poštivanjem i svjedočanstvom svakoga člana ovoga Fakulteta“, dodao je. Zaželio je svima obilje Božjega blagoslova u životu i radu.

Na Fakultetu je ak. god. 2019./2020. na Integriranomu filozofsko-teološkom studiju, te na Preddiplomskomu i Diplomskomu teološko-katehetskom studiju upisano ukupno 208 redovitih studenata, od kojih je 66 upisano na Preddiplomski teološko-katehetski, 28 na Diplomski teološko-katehetski te 114 na Integrirani filozofsko-teološki studij. Na sva tri studija upisano je 49 bogoslova i 5 redovnica, te 2 gosta slušatelja. Na dva poslijediplomska doktorska studija (Kršćanstvo i suvremena kultura, Povijest teologije i kršćanskih institucija) upisano je 26 redovnih studenata. Tijekom protekle ak. god. 44 studenta s uspjehom su završila predviđene studijske programe: 11 prvostupnica (baccalaurea) i prvostupnika (baccalaureus) katehetike, 10 magistara i magistrica katehetike i 23 magistara i magistrica teologije.

Sukladno Pravilniku o nagrađivanju KBF-a u Splitu nekoliko studenata primilo je nagrade za najbolji uspjeh i seminarski rad. Priznanja su dodijeljena: Mislavu Matijašiću koji je akademske godine 2018./2019. odslušao cjeloviti program prve godine Integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija s prosječnom ocjenom 5.00; Matei Popović koja je akademske godine 2018./2019. odslušala cjeloviti program treće godine Preddiplomskoga teološko-katehetskog s prosječnom ocjenom 4.35 te Viktoriji Jerković koja je akademske godine 2018./2019. odslušala cjeloviti program prve godine Diplomskoga teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom 4.63.

Ove godine priznanje za najbolji seminarski rad dodijeljeno je studentu pete godine Integriranoga filozofsko-teološkog studija Marinu Tokiću koji je u prošloj akademskoj godini 2018./2019., pod vodstvom prof. dr. sc. Ivana Kešine, izradio seminarski rad pod naslovom Friedrich Nietzsche i njegova kritika kršćanstva. Rad je ocijenjen ocjenom Izvrstan (5.00).

Priznanja su dodijeljena i najboljim diplomantima na Diplomskomu teološko-katehetskom studiju u prošloj akademskoj godini 2018./2019.: Matei Ćaleta koja je završila sveučilišni Diplomski teološko-katehetski studij s prosječnom ocjenom Izvrstan (4.78), te Mili Jermelić koja je završila sveučilišni Diplomski teološko-katehetski studij s prosječnom ocjenom Izvrstan (4.77).

Dodjeljena su priznanja najboljim diplomantima na Integriranomu filozofsko-teološkom studiju u prošloj akademskoj godini 2018./2019.: s. Mariji Matanović koja je završila sveučilišni Integrirani filozofsko-teološki studij s prosječnom ocjenom Izvrstan (4.5), te Marinu Tokiću koji je također završio sveučilišni Integrirani filozofsko-teološki studij s prosječnom ocjenom Izvrstan (4.5).

Povelja zahvalnosti dodijeljena je: s. Maneti Mioč i gospođi Ljiljani Tomić prigodom odlaska u mirovinu, kao znak priznanja i zahvale za dugogodišnji rad. Na kraju se nazočnima obratio dekan Fakulteta dr. Parlov. Čestitao je nagrađenim studentima i diplomantima te ih pozvao da sa završetkom studija ne odbace knjige iz teologije nego nastave rasti u znanju i kršćanskom svjedočenju kako bi odgovorno vršili zadaće koje im budu povjerene.