Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana vojne kapelanije u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

U četvrtak, 7. listopada vojna kapelanija u Vinkovcima „Kraljica Svete Krunice i sveti Ivan Kapistran“ proslavila je svog liturgijskog naslovnika i nebeskog zaštitnika – Kraljicu Svete Krunice. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan tom je prigodom u vojarni “Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima, u kapelici Kraljice Svete Krunice i sv. Ivana Kapistrana predvodio svetu misu za sve poginule i nestale branitelje.

U zajedništvu s biskupom u liturgijskom slavlju sudjelovali su vojni kapelan domaćin fra Mato Vincetić OFM, vojni kapelan i dekan Osječkog vojnog dekanata don Vladislav Mandura, kapelan vojne kapelanije sv. Andrije apostola u Našicama don Mato Mihaljević, policijski kapelan iz Vinkovaca don Ivan Begović, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima vlč. Damir Stanič, gvardijan samostana sv. Antuna u Vinkovcima fra Miljenko Hontić OFM i samostanski vikar u Tolisi fra Dario Matanović OFM.

Obilježavanju Dana vojne kapelanije nazočili su zapovjednik Gardijsko oklopno mehanizirane bojne brigadni general Mijo Validžić sa zapovjednicima i stožerom brigade, predsjednik županijske skupštine Vukovarsko–srijemske županije Dražen Milinković, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Josip Romić i načelnik PU vukovarsko–srijemske Fabijan Kapular. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Adoro iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tolise.

Biskup Bogdan je u svojoj propovijedi govorio o posebnoj ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja. Vjernici u Blaženoj Djevici Mariji mogu prepoznati veliki uzor vjere i ljubavi, ona svijetli Božjem narodu kao znak pouzdane nade i utjehe. Kršćani joj se rado utječu u molitvi krunice. U toj molitvi razmatramo sva otajstva neizmjerne Božje ljubavi prema nama ljudima.

Prije svečanog misnog slavlja zapaljena je svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr „Sokolovi“.