Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe Karmelske u Stepinčevom Karmelu u Brezovici

Brezovica (IKA)

Na Gospu Karmelsku 16. srpnja prijepodnevno koncelebrirano misno slavlje u Karmelu u Brezovici predvodio je mons. Zvonimir Sekelj. Uz proslavu blagdana je bila prilika i za primanje Gospinog škapulara.

„Marijino je srce uvijek blizu nas”, poručio je mons. Sekelj koji je na početku propovijedi čestitao bosonogim karmelićankama njihov veliki blagdan. Vjernicima je pojasnio u čemu sve mogu nasljedovati Mariju. „Ima dosta točaka Marijina života u kojima je možemo nasljedovati i tako na neki način obnoviti onu iskonsku sliku čovjeka koju je Bog zacrtao pri stvaranju. Na primjeru Marije Bog nam pokazuje da je po njegovoj milosti sve moguće. Pred očima nam stoji, ljudski govoreći obična nazaretska djevojka koja je vjerna svojem u izabranju, u tome nam je ona uzor i zagovornica”, rekao je mons. Sekelj.

Propovjednik je nadalje naglasio da vjernici mogu nasljedovati Majku Božju u razlikovanju dobra i zla, u traženju volje Božje, u posvećivanju najjednostavnijih ljudskih čini, u razvijanju primljenih karizmi. „Ako se po Marijinom primjeru stavimo Duhu Svetome na raspolaganje čut ćemo glas: ‘Danas je došlo spasenje u ovu kuću!’, i primit ćemo ga radosno u kuću svoju kao Zakej i kao Marija”, istaknuo je mons. Seljelj pozivajući vjernike da budu blizu srcu nebeske Majke.

Proštenje Gospe Karmelske u Brezovici bit će u nedjelju 19. srpnja. Uz proslavu blagdana omogućeno je primanje Gospinog škapulara. Karmelski škapular, u smeđoj boji, simbolički predstavlja potpuno predanje Majci Božjoj. Priorica Karmela s. Ilijana Terezija Cvetnić je za Hrvatski katolički radio istaknula da škapular – Gospino odijelo, nose redovnici ali i vjernici laici članovi Karmelskog svjetovnog reda.

„Mi redovnici nosimo veliki škapular preko svoga odijela, a ljudi u svijetu koji se žele posve Gospi posvetiti i nasljedovati je u njezinim vrlinama: posebno poniznosti, poslušnosti i čistoći, koji je žele uzeti za svoju majku da ih prati kroz život, nose mali škapular. Gospa tako one koji je štuju oblači u svoje kreposti, a među vjernicima je rašireno i to da se blagdan Gospe Karmelske naziva ‘Škapularevo’. Imamo Bratovštinu škapularske Gospe i puno njezinih štovatelja koji su joj se posvetili po nošenju škapulara i po životu evanđelja na radikalniji način”, rekla je s. Ilijana. Također je pojasnila da se škapular, kojeg nose laici, sastoji od dva komadića platna povezana vezicom i na njima su sličice Srca Isusova i Gospe škapularske. Nosi se oko vrata ispod odjeće. Uz stalno nošenje škapulara pobožnost karmelskog škapulara sastoji se od svakodnevnog moljenja posvetne molitve, kao i od posebnog štovanja Majke Božje u svakoj prigodi.

Karmel u Brezovici osnovao je blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Prve dvije sestre s. Regina Terezija od Isusa i s. Marija Josipa od Milosrdne Ljubavi stupile su na tlo nadbiskupskog dobra u Brezovici 24. svibnja 1939. godine. Prvotno su boravile u adaptiranom dvorcu, a kamen temeljac za samostan postavljen je u proljeće 1941. godine. Karmel je kanonski utemeljen na Badnjak 1939. godine, a sestre su se preselile u novoizgrađeni samostan 14. travnja 1944. godine. Bl. Stepinac je osobno blagoslovio Karmel i prinio misu na privremenom oltaru Gospe od Karmela. Zajednicu bosonogih sestara karmelićanki u Karmelu u Brezovici čine 24 sestre, sa sestrama u formaciji, a 2019. godine proslavile su 80. obljetnicu utemeljenja Karmela.