Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika u Gospiću

Gospić (IKA)

Na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače kada se slavi Svjetski dan bolesnika, u katedrali Navještenja BDM u Gospiću kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić i župnik o. Anto Knežević slavili su sv. misu za bolesnike, liječnike, medicinsko osoblje i djelatnike, objavio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Asistirao je đakon Karlo Špoljarić i bogoslov Marko Butković. Na misi je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.

Nakon što je Evanđelje pročitao vlč. Karlo Špoljarić, kancelar je u homiliji govorio o događaju opisanom u Evanđelju, ozdravljenje gubavca.

U svojoj propovijedi, kancelar je rekao kako Evanđelje govori o gubi kao o tjelesnoj bolesti, ali istodobno kao i moralnoj a to je grijeh. „Grijeh kalja dušu, prodire u dubinu, presušuje životne izvore. To je grijeh gledan očima vjere. Isusovi suvremenici smatrali su svaku tjelesnu bolest kao posljedicu moralne bolesti, zato su gubavce smatrali nečistima u oba vida i zbog toga ih isključivali iz zajednice“, rekao je vlč. Mišel.

Otkupljenje počinje time što Bog ima smilovanja s ljudskom bijedom. Isus je utjelovljeno milosrđe. Samo čovjek vjerom treba znati tražiti Boga i Bog će mu učiniti sve ono što je korisno za čovjeka i njegovo spasenje.

Preč. Mišel Grgurić naglasio je kako je Bog onaj koji ozdravlja i vraća dostojanstvo čovjeku a posebno  je istaknuo riječi pape Franje iz Angelusa od 19. 3. 2023: „bolestan čovjek osjetio je na vlastitoj koži ravnodušnost i prezir prolaznika, onih koji su ga smatrali otpadom društva, korisnim u najboljem slučaju za to da mu se iz samilosti udijeli nešto milostinje. Sada, ozdravljen, ne boji se više tih prezirnih stavova, zato što mu je Isus dao puno dostojanstvo. To je jasno, događa se uvijek: kad nas Isus ozdravi, vraća nam dostojanstvo, dostojanstvo Isusova ozdravljenja, puno, dostojanstvo koje izlazi iz dubine srca, koje zahvaća čitav život.“

Svoju propovijed završio je riječima: „Molimo braćo i sestre da nam Bog podari zdravlje od tjelesnih guba i različitih bolesti, ali još više da nas očisti od gube koja je zahvatila naše duše. Neka nam Gospodin udjeli spremnost na suradnju s njime da odbacimo iz svojega života ono što je nevaljano, zarazno i pogubno za naše duše. Na taj način bit ćemo radosni navjestitelji onoga što nam Bog svima dariva i ono što primimo kao dar nesebično ćemo dijeliti s bližnjima. Amen.“