Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava patrona u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Klopču

Zenica (IKA)

Župa Uzvišenja Svetoga Križa u Klopču – Zenica, koju vode dominikanci, proslavila je u nedjelju 11. rujna patron svečanim euharistijskim slavljem, koje je predvodio mladomisnik fr. Mario Ilija Udovičić.

Na početku slavlja sve okupljene pozdravio je provincijal Hrvatske dominianske provincije fr. Slavko Slišković, čestitajući proslavu patrona okupljenoj zajednici, te izražavajući radost zbog dominikanske prisutnosti u zeničkoj župi ukazujući i kroz dugu prisutnost i služenje dosadašnjeg župnika fr. Pere Juriča koji je zbog bolesti morao prekinuti svoju župničku službu, a koji je svojim djelovanjem ostavio lijep trag. Provincijal je predstavio novog župnika fr. Mirka Jaglića kojeg je dekan preč. Predrag Stojčević uveo u petak 9. rujna u župničku službu. Novom župniku fr. Mirku i njegovom suradniku fr. Mati Bošnjaku provincijal je zaželio obilje Božjeg blagoslova u povjerenim im službama.

Također provincijal je predstavio i predvoditelja misnog slavlja o proslavi patrona mladomisnika dominikanske provincije fr. Marija Iliju Udovičića koji dolazi iz Župe sv. Petra i Pavla u N. Selu Balegovac.

U propovijedi mladomisnik fr. Mario Ilija je kazao: „Govor o križu ludost je onima koji propadaju, a nama sapašenicima sila je Božja. Isus prije nego što učini neko čudo, traži vjeru? Nakon potvrdnog odgovora dolazi do čuda. Vjerojatno mislimo da je to najuzvišeniji znak koji je Isus mogao pokazati da je on Sin Božji. Ozdravljati, uskrišavati, čudesno nahraniti. To i jesu čvrsti dokazi koji nam govore da je Isus Bog, ali to su tek početni koraci kojima se Isus objavljivao. Na isti način i danas djeluje. Međutim pravi pokazatelj da je Isus Sin Božji je daleko uzvišeniji od ovih znakova. Da je to tako govori nam evanđelje. Odlomak prije samog Isusova razgovora s Nikodemom  kaže da vjera nije dovoljna. Isus primjećuje da su mnogi koji su povjerovali u njega, povjerovali su samo zbog čudesa koja je činio. Ljudima je bilo dobro jer su ozdravljali, bili siti i bez većih briga. Vjera koja se zasniva samo na našoj ugodi, ako vjerujemo samo kad nam je lijepo, onda takva vjera nije dobra.“

Također je istaknuo: „Božja logika je nama neshvatljiva. Druge religije imaju za sliku svoga boga kao nekog uzvišenog i strogog boga  koji svoje sljedbenike gleda kao na robove i koji sjedi na uzvišenom i pozlaćenom prijestolju. Naš Bog sebi za prijestolje uzima Križ, on ne uzima ljude za sluge, nego on postaje onaj koji poslužuje. Ne traži žrtve, nego on postaje onaj koji se žrtvuje. Bog je ljubav, a najbolji pokazatelj toga je Isusova žrtva na križu.“

Na kraju misnog slavlja novoimenovani župnik fr. Mirko pozdravio je sve okupljene, ukazujući na dar vjere koja čovjeku daje snagu za život i služenje. Izrazio je svoje pouzdanje u Boga u preuzimanju povjerene mu župničke službe.