Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Sarajevu

Sarajevo (IKA)

U crkvi Kraljice svete Krunice na Banjskome Brijegu u Sarajevu u utorak, 15. prosinca, proslavljen je spomendan bl. Drinskih mučenica, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Euharistiju u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi predslavio je ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Josip vlč. Mario Ćosić u koncelebraciji pet svećenika među kojima je bio župnik u Goraždu vlč. Josip Tadić te nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić.

Na misi su sudjelovale redovnice družbe Kćeri Božje ljubavi, bogoslovi i nekoliko vjernika štovatelja bl. Drinskih mučenika okupljenih u crkvi koja je i svetište ovih blaženica.

Misa na spomendan Drinskih mučenica slavljena je u crkvi Kraljice svete Krunice na Banjskome Brijegu u Sarajevu. Foto: nedjelja.ba

Nazočne je na početku pozdravio vlč. Ćosić i zapitao se “za što se isplati dati jedini život kojeg čovjek ima” te odmah ponudio odgovor da je to Krist. Ističući kako je čovjek uzalud živio ako nikome nije postao putokaz napomenuo je imena sestara s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banje koje su postale uzor mnogima. Potaknuo je nazočne da po zagovoru Bl. Drinskih mučenica hrabro svjedoče svoju vjeru te redovničko ili svećeničko poslanje.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ćosić je istaknuo kako ni u jednom trenutku svoga života čovjek nije siguran da se isplati kršćanski živjeti kao onda kad se nalazi na sprovodima ili grobovima koji svjedoče o realnosti smrti kojoj nitko neće moći izmaknuti. “Činjenica smrti nas pokreće da trezvenije pogledamo na svoj život, a vjera nas uči da smo ovdje samo putnici te da svršetkom ovozemaljskoga putovanja naš život ne završava nego se samo mijenja te se stječe vječno prebivalište na nebesima. Ovo nas uvjerenje otvara otajstvu uskrsnuća, najprije Isusa u kojeg vjerujemo, potom naše braće i sestara koji su već preminuli te na kraju našeg budućeg uskrsnuća”, rekao je ravnatelj Ćosić te, pozivajući se na misna čitanja, istaknuo kako “za one koji vjeruju u uskrsnuće gubitak ovoga života postaje dobitak”.

Foto: nedjelja.ba

“Tko živi za visoke ideale taj mora zaboraviti misliti na sebe”, ustvrdio je ističući kako je mučeništvo ljubav, pobjeda nad svim mržnjama. Upitavši se što je čovjeku vrjednije od života podsjetio je na sve mjere protiv koronavirusa kojim čovječanstvo želi sačuvati zdravlje ljudi.

“Kakva je to snaga vjere koja je motivirala sestre koje su radije izabrale smrt nego kršenje redovničkih zavjeta”, zapitao se potom vlč. Ćosić te naglasio kako su sestre bile “prožete Duhom Svetim i da su vjerovale u svoga Kralja” te su mu ponovno spremno rekle “evo me” baš kao u vrijeme stupanja u redovništvo.

Pred kraj euharistije nazočnima se zahvalio odgojitelj u internatu KŠC-a Sv. Josip i rektor crkve Kraljice svete Krunice na Banjskom Brijegu mladomisnik vlč. Sandro Jurešić.

Foto: nedjelja.ba

Na kraju mise pred slikom bl. Drinskih mučenica izmoljena je molitva za njihovo proglašenje svetima.

Dana 15. prosinca 1941. pet sestara mučenica, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi iz samostana na Palama kod Sarajeva oteli su četnici te ih odveli ka Goraždu. Sestre su ubijene u razdoblju između 15. i 23. prosinca “iz mržnje prema vjeri” na području istočne Bosne.

Glas o mučeničkoj smrti pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se proširio. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu. Svečano euharistijsko slavlje u Zetri predslavio je Papin izaslanik prefekt Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato.

Ključne riječi:
bl. Drinske mučenice misa Sarajevo