Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava spomendana sv. Cecilije u kapelici Marije Majke Crkve

Đakovo (IKA)

Na uočnicu spomendana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, 21. studenoga članovi Mješovitog katedralnog zbora, Zbora bogoslova đakovačkog Sjemeništa i Studentskog zbora đakovačkog KBF-a, sa svojim voditeljem mo. Ivanom Andrićem okupili su se u kapelici Marije Majke Crkve KBF-a u Đakovu, kako bi misnim slavljem proslavili spomendan svoje zaštitnice.

Misno slavlje predvodio je prodekan KBF-a dr. Zdenko Ilić, a koncelebrirali su dekan mons. dr. Vladimir Dugalić, povjerenik za duhovnu formaciju studenata laika dr. Antun Japundžić, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa mons. dr. Karlo Višaticki i prorektor vlč. Krešimir Čutura.

U homiliji vlč. Ilić podsjetio je kako su se okupili u predvečerje spomendana Prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospe od Zdravlja, te je govorio o događaju Marijina prikazanja kako ga donose apokrifi. Rekavši „da smo svi preko naših roditelja bili prikazani u hramu“, nastavio je kako se to prikazanje događa svakoga dana, napose preko euharistije, po riječima svećenika, jednostavnih darova kruha i vina. Cijela se zajednica prikazuje, ima li većeg dara?

Govoreći o važnosti prikazanja, propovjednik je istaknuo kako prikazati se Bogu znači svoj život položiti u Božje ruke, u ruke tvorca svega, u sam izvor blagoslova, a svakoga dana tu svoju pripadnost ili prikazanje Bogu izričemo vršenjem njegove volje u svojoj službi, u svome staležu, rekao je vlč. Ilić. Podsjetio je kako se danas više nego ikad govori o tome što bi to bila volja Božja u životima vjernika te posvijestio kako vršiti volju Božju znači i reagirati na nepravdu, nekoga zagrliti, utješiti kada je potrebno, progutati osobni ponos, imati hrabrosti reći oprosti, prihvatiti izazove današnjega dana, zapravo Božju prisutnost, onaj svoj krsni savez po kojem smo postali dijete Božje, živjeti svakoga dana.

Nakon misnog slavlja kojega su zajedničkim pjevanjem animirala tri zbora sa svojim zborovođom te uz glazbenu pratnju bogoslova Brune Diklića, pjevači i okupljeni svećenici nastavili su druženje.