Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava spomendana sv. Nikole s ukrajinskim obiteljima

Osijek (IKA/TU)

U okviru projekta „Žurna pomoć izbjeglicama iz Ukrajine u RH“ koji se provodi u suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a financira ga američki Caritas – „Catholic Relief Services“ (CRS) u Caritasovu centru za dijete u Osijeku organizirana je u četvrtak, 8. prosinca 2022. tradicionalna proslava spomendana sv. Nikole, ovoga puta u zajedništvu s ukrajinskim obiteljima.

U Centru za dijete okupile su se obitelji iz Osijeka koje Centar redovito pomaže, a uz njih i oko 50 ukrajinskih obitelji s djecom koja su smještena na području Osijeka. Uslijedio je prigodan program koji su izvela djeca – i Osječani i Ukrajinci. Uz pomoć i prijevod sestre bazilijanke Anastasije Pitke prisutnoj djeci u scenskom prikazu predstavili su se arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael te su ih pitali znaju li tko uskoro dolazi u Centar i što će im donijeti. Djeca su radosno odgovarala, a arkanđeli su sv. Nikoli zapjevali ukrajinsku pjesmu. Priključilo im se i dvoje ukrajinske djece u tradicionalnoj narodnoj nošnji, koja su otpjevala koljadu. Prisutnima se zatim, uz prijevod s. Anastazije obratio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Drago Tukara.

„Raduje me, dragi roditelji i djeco, što mogu večeras biti s zajedno s vama čekajući sv. Nikolu. Vi ste došli u Hrvatsku, u Osijek. Ukrajina je velika zemlja, Hrvatska je tako mala zemlja, a ovo je kutak – Centar za dijete – koji sam večeras nazvao Kutak za vaš teški trenutak. No, nećemo večeras o tuzi i žalosti, već o radosti i dobroti“, rekao je ravnatelj Caritasa.

Zahvalio je svim dobročiniteljima koji pomažu Caritasu kako bi se moglo pomoći potrebitima. Zatim je zahvalu uputio i djelatnicama Caritasa – napose Ivanki Domazet i suradnicama Miri Vego, Ljiljani Vetengl, Katarini Burek i volonterki Ena Kovaček koje se svakoga četvrtka druže s ukrajinskim obiteljima na prigodnim radionicama. Zahvala je upućena i sestrama bazilijankama te svima koji su na bilo koji način pridonijeli programu proslave blagdana sv. Nikole – znaka ljubavi i dobrote.

„Hvala vam što ste došli, draga djeco budite radosni! Živi i zdravi bili!“, poručio je ravnatelj Tukara, na što su prisutne ukrajinske obitelji uzvratile povicima: „Hvala Hrvatska!“ Zahvalu za svu brigu i nastojanja, s. Anastazija uputila je i ravnatelju Tukari, darujući mu ikonu Presvete Trojice te napominjući da je ikona najveći dar koji se u Ukrajini može darovati, a prigodan dar dobila je i djelatnica I. Domazet.

Uslijedio je nastup Pjevačke skupine „Šokice“ iz udruge Šokačka grana, a potom je uz pratnju ministranata koji su nosili darove došao sv. Nikola radosno pozdravljajući djecu i opisujući kako je „prevalio dalek put“ da bi stigao do njih i darivao ih. Svi mališani dobili su darove te su zahvalno i s osmjehom promatrali sv. Nikolu.

Ukrajinka Bohdana Sorovishchak iz mjesta Zalasija, Ternopoljska oblast u Osijek je došla u ožujku s dvije kćeri – Sofijom i Anom. Smještena je u samostan sestara bazilijanki, što joj je jako drago i mnogo joj znači. S obzirom na to da je među svojim ukrajinskim sestrama, skoro niti ne osjeća da je u tuđini. Zadovoljna je i zahvalna za svu pomoći te je rekla da se djeca jako raduju sv. Nikoli jer su mislili da on dolazi samo u Ukrajini i da neće doći u inozemstvo.

Mirela Vakoš ima četvero djece i odnedavno je korisnik Caritasova Centra za dijete. Zahvalna je za pomoć, kao i za organizaciju proslave te je rekla da dolazak sv. Nikole djeci mnogo znači. Raduju se predstavi i darovima zajedno s roditeljima, posebno jer se sv. Nikolu više i ne može tako često vidjeti kao što je to prije bilo moguće.