Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava spomendana svetog Josipa Radnika

Karlovac (IKA)

Spomendan svetog Josipa Radnika svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu gdje je misu predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Misu je predvodio u zajedništvu s rektorom svetišta mons. Antunom Senteom, ml., te svećenicima grada Karlovca i svećenicima predvoditeljima hodočasnika iz Đakova, Našica, Velike Gorice i ostalih krajeva republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prije godinu dana Karlovačka županija proglasila je upravo sv. Josipa Radnika svojim zaštitnikom tako da je na misi bila i Martina Furdek-Hajdin, zamjenica karlovačkog župana, kao i karlovački gradonačelnik i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Damir Mandić, zamjenik državnog tajnika središnjega državnog ureda za sport kao izaslanik predsjednika Vlade RH Krešimir Šamija, brigadni general Boris Šerić načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske kao izaslanik ministra obrane, načelnik sektora za upravne i pravne poslova ministarstva branitelja kao izaslanik ministra branitelja Vladimir Bergman, te uime zagrebačkog gradonačelnika dr. Ana Stavljenić-Rukavina, potpredsjednica gradske skupštine grada Zagreba. Na misi su se okupili i članovi Hrvatskoga generalskog zbora predvođeni generalom Pavlom Miljavcem.

Biskup Bogović u homiliji je govorio o „Josipovoj školi“ u kojoj su vladale ove odlike: učenje čitanja, potpora obitelji, suradnik Božji i drugi plan. Mons. Bogović rekao je da bi netko u „Josipovoj školi“ naučio čitati trebao bi prvo slušati i trebao biti poslušan jer je sveti Josip znao slušati glas svoga vremena i svoje obitelji pa je tako osluškujući na vrijeme poveo svetu obitelj u Egipat i spasio ih od ruku kralja Heroda.

„Djeca ne trebaju reći roditeljima sve što im treba. Mnogo toga roditelji će sami osjetiti na vrijeme što dijete treba“, kazao je biskup. Seljak je poslušan njivi. On zna kada treba k njoj krenuti plugom. Mornar je poslušan moru. On zna kako more govori kada je mirno, a kako kada je burno. Tako je poslušan bio i sv. Josip. Razumio je potrebe svoje obitelji, bio je dobra potpora i zaštita svojoj obitelji te je zaslužio biti zaštitnikom Crkve“, rekao je biskup Bogović.

Mons. Bogović o svetom Josipu govorio je kao o suradniku Božjem koji je Isusa učio čitati potrebe naroda, koji je u obiteljskom životu poučavao Isusa gdje je „u Josipovoj školi naučio dostojanstvo svakoga rada“ i zbog toga je sv. Josip „Božji suradnik u stvaranju svijeta.“

Da bi se postigao konačan cilj u „Josipovoj školi“ potrebno joj je pristupiti kao sveti Josip koji nije izabrao svoju ulogu, već mu je dana, on ju je prihvatio jer je uočio potrebu za njom. Isus je bio polaznik te Josipove škole i vidi se da je s obzirom na svoj rad završio dobru školu, školu svetog Josipa, zaključio je biskup Bogović.

Misu je animirao zbor Nacionalnog svetišta „Sveti Josip“ pod ravnanjem s. Blandine Rakaić, FDC i uz orguljsku pratnju maestra Krešimira Klarića, glavnog orguljaša svetišta. Na misi su se okupili i članovi Karlovačke građanske garde kao i pripadnici Hrvatske vojske sa svim zastavama postrojba iz Domovinskoga rata.

Nakon mise ispred glavnih ulaznih vrata svetišta započela je 1. međunarodna cestovna utrka – polumaraton (21 km) – „Kup Sv. obitelji“ s ciljem kod župne crkve Svetog Josipa u Šišljaviću. Utrku je otvorio general Pavao Miljavac, a organizaciju polumaratonu potpisuje Višeslav Dokoza i Hrvatski atletski savez.

Sama utrka okupila je oko stotinjak trkača. Prvo mjesto u muškoj kategoriji osvojio je Ivan Dračar, iz AK Kvarner Rijeka i u ženskoj kategoriji Helena Gleša iz AK Dubrovnik iz Zagreba.

Sama proslava svetog Josipa Radnika u Nacionalnom svetišta započela je misnim slavljem koje je predvodio vlč. dr. Vlado Mikšić, supsidijar u svetištu i vanjski suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dok je večernju misu predvodio vlč. Petar Mlakar, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, u koncelebraciji s rektorom sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem, odgojiteljem vlč. Goranom Bužakom, i rektorom svetišta Senteom uz asistenciju sjemeništaraca.

Ključne riječi:
Bogović josipovo Karlovac