Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Ante u Vojniću

Vojnić (IKA)

Svetkovina sv. Antuna Padovanskog proslavljena je 13. lipnja u Vojniću, a misu je predvodio fra Juro Marčinković. Nekoliko dana kasnije, 16. lipnja, održana je „vanjska proslava“. Euharistijsko slavlje na otvorenom predvodio je fra Domagoj Šimić, gvardijan samostana Petrićevac.

Suslavio je fra Marko Hrgota iz susjedne Župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu koji je hodočastio sa svojim župljanima te domaći župnik fra Ivo Bošnjak.

Svečanost je započela procesijom iz središta mjesta od kapelice sv. Ante do župne crkve. Svečev kip pronijeli su mjestom pripadnici DVD-a Vojnić i pripadnici specijalne policije.

Po završetku misnoga slavlja nastupila su s kratkim programom kulturno-umjetnička društva. Nastupili su mjesni folkloraši HKUD-a Sv. Ante, Herceg-Bosna i Tušilović te gosti: KUD Stative iz Karlovca i KUD Sv. Mihovil iz Nikšića kod Slunja.

U popodnevnim satima župu je pohodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan u zajedništvu župnika Župe sv. Mihovila iz Žminja i policijskog kapelana PS Sisačko-moslavačke, koji su prije toga slavili sv. Vida, zaštitnika sela Strašnik. Biskup se pomolio u župnoj crkvi gdje se nalaze i moći bl. Miroslava Bulešića.