Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Dominika na zagrebačkoj Koloniji

Zagreb (IKA)

U samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu svečano je 8. kolovoza proslavljena svetkovina svetog oca Dominika. U skladu s višestoljetnom tradicijom euharistijsko misno slavlje predvodili su franjevci, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

Na početku misnog slavlja prior dominikanskog samostana fr. Ivan Iko Mateljan pozdravio je braću franjevce – fra Zdravka Lazića, OFM, gvardijana Samostana sv. Franje na Kaptolu i predvoditelja misnog slavlja, te petoricu franjevačkih studenata.

U homiliji fra Zdravko je rekao da ovaj da žele Gospodinu zahvaliti na daru sv. Dominika, Božjeg čovjeka koji je svojim životom obilježio jedno povijesno razdoblje i čiji duhovni sinovi i danas nastavljaju djelo svojeg utemeljitelja.

U desetljećima i stoljećima koja su slijedila Red propovjednika dao je Crkvi i svijetu velike teologe, poput sv. Alberta Velikog i sv. Tome Akvinskog, koji su ostavili neizbrisiv trag u raspravama između kršćanstva i izazova tadašnjeg vremena, pri čemu su dominikanci postali jedna od velikih sila intelektualne i duhovne obnove Crkve.

Vjerni svojem utemeljitelju dominikanci su mnogo učinili i za širenje i produbljivanje vjere, a to čine i danas, i to posebno promicanjem pobožnosti krunice, koju mnogi katolici vole i koja je svojevrsna škola vjere i pobožnosti. Sv. Dominik je također crpio nadahnuće na izvorima euharistije koja svjedoči da je izvor snage u darivanju, a otajstvo novog života u umiranju.

U zaključku homilije fra Zdravko je pozvao vjernike da slijede sv. Dominika u njegovu duhovnom siromaštvu i posvemašnjoj ovisnosti o Isusu Kristu, kako bi svakodnevno rasli u vjeri i životom je svjedočili.