Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Luke u gospićkoj katedrali

Gospić (IKA)

Liječnici gospićke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva proslavili su svog zaštitnika sv. Luku evanđelista u utorak, 18. listopada, u gospićkoj katedrali svečanom misom koju je predvodio generalni vikar biskupije mons. Marinko Miličević.

Koncelebrirali su kancelar i tajnik preč. Mišel Grgurić koji je i duhovnik liječnika gospićke podružnice i župni vikar o. Domagoj Jelača. Propovijedao je mons. Miličević, tumačeći Evanđelja po Luki (10,1-9) u kome evanđelist piše: „Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći… U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš… Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: Približilo vam se kraljevstvo Božje!“

„Krist želi biti apsolutni Gospodar naših života, i to s pravom jer: Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! (1 Kor 6, 19-20).

Predanje Bogu ima dvije dimenzije: izvanjsko predanje u ruke Božje i nutarnje predanje – pozivanje Isusa da uđe u naše srce. Učinimo li to dvostruko predanje, dajemo Gospodinu Isusu utočište u svome srcu, da Sin čovječji ima gdje glavu nasloniti. Onaj tko se predao Bogu na takav način i u radosti obnavlja to predanje, stavlja se na raspolaganje Gospodaru žetve. ‘Molite Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju‘.

Gospodin nam govori da nisu toliko bitne metode rada za buduća zvanja koliko molitva za njih. Molitva pokazuje naš trud i koliko nam je stalo do pravih pastira, a Bog ih onda prema našoj molitvi šalje na korist i posvećenje narodu i sebi na slavu“, kazao je propovjednik.

Nakon mise  u dvorani biskupskog doma okupljene liječnike pozdravio je njihov duhovnik preč. Mišel Grgurić, čestitao im je Dan liječnika i izručio pozdrave od biskupa mons. Zdenka Križića koji je danas želio biti ovdje s njima, ali je spriječen. Sve prisutne pozdravila je i predsjednica ogranka dr. Marija Vrkljan – Ilijevski. Nakon toga mons. Marinko Miličević održao je izlaganje na temu:  „Molitva pod znanstvenim povećalom“.