Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole biskupa, zaštitnika HRM-a i 20. obljetnice vojne kapelanije u Splitu

Split (IKA)

Vojna kapelanija „Sv. Nikola biskup” u Splitu svečano je četvrtak 6. prosinca proslavila 20. obljetnicu utemeljenja i blagdan sv. Nikole, nebeskog zaštitnika Hrvatske ratne mornarice.

Svečanost je počela paljenjem svijeća i molitvom odrješenja za sve poginule branitelje ispred spomen-sobe u zapovjedništvu HRM-a. Molitvu je predvodio vojni biskup Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim kapelanima don Branimirom Projićem i o. Jozom Mravkom, OP, kao i svim zapovjednicima i načelnicima HRM-a. Tradicionalna svečana procesija s kipom sv. Nikole krenula je sa sidrišta flotile u ratnoj luci do Franjevačkog samostana i crkve Sv. Ante na Poljudu. U procesiji su sudjelovale sve postrojbe ratne mornarice, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici grada i županije, policija, orkestar HRM-a te druge postrojbe koje nisu u sastavu Hrvatske vojske.

Misno slavlje predvodio je biskup Bogdan. Koncelebrirali su vojni i policijski kapelani, dekan don Branimir Projić i o. Jozo Mravak OP, o. Ivo Topalović SVD, policijski kapelan don Darko Poljak, župnik župe u Strožancu don Ante Branković i đakon Vojnog ordinarijata don Marko Trogrlić. Svečanost je animirala klapa „Sv. Juraj” HRM-a i novoosnovani mješoviti zbor HRM-a.

Biskup je u homiliji naglasio kako neke osobe i događaji nemaju spomena u povijesti. No, onaj tko je ostavio svoj spomen i trag u kršćanskoj povijesti bio je sv. Nikola. Jako je važno odakle potječemo i kamo idemo. Sv. Nikola potječe iz ugledne i imućne kršćanske obitelji koja mu je dala cjelovit nauk i odgoj u kršćanskoj vjeri. Nakon smrti roditelja, Nikola je nadaleko postao poznat po dobroti i nesebičnoj ljubavi. Ubrzo je izabran za biskupa grada Mire u Maloj Aziji. Zbog njegova svetog života, pratila su ga mnoga čuda i legende. Nakon smrti njegovi zemni ostaci pokopani su u katedrali istoimenoga grada. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je 1087. godine preneseno u katedralu u talijanski grad Bari gdje se i danas čuvaju njegove relikvije.

Na kraju mise kapelan i dekan Splitskog dekanata Projić zahvalio je zapovjedništvu, svim načelnicima HRM-a i vojnom biskupu na dugogodišnjoj i uspješnoj suradnji.