Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Sv. Stjepana prvomučenika na Sustipanu u Splitu

Split (IKA)

Već tradicionalno veliki broj župljana Meja kao i brojni hodočasnici okupili su se na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca, u crkvici na starom splitskom groblju Sustipan, kako bi proslavili nebeski rođendan svoga zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u zajedništvu sa župnikom sv. Stjepana pod Borovima i gvardijanom samostana sv. Frane fra Martinom Jakovićem, kapelanom fra Josipom Ivanovićem i don Gabrijelom Kamberom.

Čestitavši svima Božić i sv. Stjepana nadbiskup je kazao kako nam sv. Stjepan, njegovo kamenovanje i smrt, pomaže bolje razumjeti dubinu i širinu Božića – Božjeg Božića kojeg je taj svetac prihvatio i unio u čitav svoj život. U propovijedi je istaknuo kako sv. Stjepan nije prošlost već sadašnjost te da se moramo osvrnuti na stvarnost i okrutnost ovoga svijeta i misliti na brojne mučenike koji danas u brojnim zemljama umiru za Krista.

„Do nas često takve vijesti i ne dopiru, no sve je više progona i mučenika za vjeru. U istočnijim zemljama čak i na stare načine, fizičkim zlostavljanjem, kamenovanjem i ubojstvima, a na zapadu riječima, izrugivanjem, omalovažavanjem, isključivanjem“, kazao je i nadodao kako na takve progone i napade moramo odgovarati ljubavlju, humanošću i radošću, crpeći snagu iz novorođenog Spasitelja.

Pojasnio je kako je sv. Stjepan srastao s Božićem te zaželio da i mi, poput njega, otvorimo svoje srce kako bi se Krist mogao utjeloviti u našu stvarnost i naše odnose, da budemo poslužitelji svojim bližnjima te svima radosno nosimo ovu novost, čak i pod cijenu osude.

Zahvalu nadbiskupu Barišiću uputio je župnik fra Martin Jaković, uz želju „da i mi u radosti Božića otkrijemo sv. Stjepana koji je potvrdio svoju ljubav prema Bogu. Neka otajstva koja slavio u naša srca unesu radost i snagu da i mi Bogu uzvratimo ljubavlju“.

Nakon misnoga slavlja, koje je pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor, upriličen je prigodni domjenak i druženje.