Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Terezije Avilske u Karmelu u Mariji Bistrici

Marija Bistrica (IKA)

Svečanom euharistijom koju je predslavio p. Marijan Zubak, CPPS u Karmelu u Mariji Bistrici 15. listopada proslavljena je blagdan sv. Terezije Avilske. Koncelebrirao je vlč. Dragutin Kučan, a asistirao bogoslov Petar Markić.

U propovijedi p. Zubak an je između ostalog rekao kako sv. Terezija svojim primjerom i životom poručuje da život ima svoje neizvjesnosti i križeve, svoje izazove, ali i to da puninu života i životne pobjede možemo imati i imamo jedino u Kristu. Posvetivši većinu propovijedi tumačenju evanđeoskoga odlomka o Samarijanki, odlomak koji je bio vrlo drag i samoj Tereziji Avilskoj, p. Marijan je istaknuo kako se Isus, prolazeći kroz samarijski kraj, ne boji izaći na periferije i ne zazire od prolaska poganskim mjestima kako bi i one koji su smatrani poganima priveo istinitom čašćenju Oca. Na isti način i mi smo danas pozvani brinuti o onima koji su na rubu društva, kako nas upućuje i sam papa Franjo često pozivajući na izlazak na periferiju.

Još jedna znakovita slika u tom odlomku sam je zdenac na kojem se odvija susret. S obzirom na to, p. Zubak je objasnio: „Zdenac je općenito mjesto susreta supružnika: Mojsija sa Siporom, Jakova s Rahelom. Zdenac je i mjesto Božjeg blagoslova, mjesto gdje Bog dijeli svoje darove. Zastati na zdencu, čak i iscrpljen žeđu, poput Isusa i Samarijanke, znači usmjeriti sve svoje najautentičnije potrebe, izabrati prioritete, sve dok ne dosegnemo dubinu najistinitije potrebe, a to je ispunjavajući intimni osobni susret, osobni, zaručnički i prisni odnos s Bogom“.

Govoreći o daru žive vode („rijeke žive vode poteći će iz njezinih grudi“, Iv 7,38), izrazio je Božju stvarnost: „Tko ti je dao dar, može nastaviti davati taj dar ako ga tražiš. Tako ćeš biti podržavan u svojoj službi. Živa voda simbolizira Duha koji je životvorac, jer je sam Božji život taj koji ti se daruje. Nikad ga ne ponestaje. Nemoj ostati bez pratnje”.

Zaključio je propovijed zazvavši zagovor sv. Terezije kako bi svima izmolila dar osobnog predanja svog života, jer „ono što predamo Gospodinu, On stostruko uzvraća.“

Po završetku misnog slavlja p. Zubakn, CPPS i bogoslov Markić ostali su u susretu sa sestrama u govornici samostana. Proslava svetkovine svete Majke i obnoviteljice Karmela, Terezije Avilske, nastavila se u obiteljskom, samostanskom ozračju bistričkog Karmela. Sv. Terezija i danas ostaje jedinstvena učiteljica i primjer na putu molitvenog života i zajedništva s Kristom, kako svojim kćerima u okrilju karmelskih samostana, tako i cijeloj crkvi.