Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Bezgrješnoga začeća BDM i obilježavanje spomendana preminuća nadbiskupa Stadlera u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA)

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova u utorak 8. prosinca proslavljena je svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije i zaštitnice Provincija Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Služavki Malog Isusa, te je obilježen spomendan preminuća prvoga vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja sestara Služavki Maloga Isusa, kojega je Gospodin pozvao k sebi 8. prosinca 1918.

Budući da su nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić još uvijek na bolničkom liječenju od posljedica covida-19, Misu je predslavio postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera mons. Pavo Jurišić, a suslavila su još četvorica svećenika.

Mons. Jurišić prenio je svima pozdrave kardinala Puljića i nadbiskupa Vukšića i čestitke za patron Sarajevske provincije sestara Služavki Malog Isusa na čelu s njihovom provincijskom poglavaricom s. M. Anom Marijom Kesten. Također je kazao da se i kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić osjećaju dobro i da zahvaljuju svima za molitve i za izraze blizine i potpore.

Uvodeći u Misno slavlje mons. Jurišić podsjetio je da se svetkovina Bezgrješnog začeća proslavlja od 1854. dogmom koju je na današnji dan svečano svijetu objavio papa Pio IX. Sestrama Služavkama Malog Isusa Sarajevske provincije, koje toga dana proslavljaju svoju zaštitnicu – Blaženu Djevicu Mariju bez grijeha začetu, čestitao je svetkovinu zaštitnice, a svim članicama Družbe koje toga dana slave imendan poželio „da ih prati i čuva Božji blagoslov i moćni zagovor Blažene Djevice Marije“.

U propovijedi je predslavitelj rekao je da se u pučkoj predaji svetkovina Bezgrješnog začeća BDM označava kao prvo čelo Božića, jer od tog dana do svetkovine Isusova rođenja preostaje još 17 dana. Sadržaj svetkovine „Bezgrješnog začeća“, naglasio je mons. Jurišić, predstavljen u buli „Ineffabilis Deus“ (Neizrecivi Bog) poručuje da je „preblažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, jedinstvenom milošću i povlasticom svemogućega Boga, u predviđanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila očuvana od svake ljage istočnoga grijeha“ (D 2803).

„Ovdje se naglašava dvoje: Prvo, da je Marija jedna od nas, te je kao i svatko od nas trebala Otkupitelja Isusa Krista. Drugo, da je Marija unaprijed  i na savršen način bila otkupljena. To znači, da je njoj i prije nego je bilo kakav grijeh mogao ili imao pravo dotaknuti se nje, došla na nju milost Kristova sačuvavši je unaprijed od toga da bi morala nositi baštinu Adamove krivnje“, pojasnio je kanonik Stolnog kaptola mons. Jurišić.

Napomenuvši da susret anđela s Marijom pripada „najdragocjenijim scenama velikog blaga govora vjere u slikama“ te da mnoge pjesme opisuju kao i da propovijedi razmatraju susret anđela i Marije, osobito Marijino „neka mi bude po tvojoj riječi“, postulator Jurišić kazao je da je Marija odabrana na poseban način budući da kao Majka Božjega Sina ni u jednom trenutku svoga života nije mogla stajati pod vlašću grijeha. „Tako je u samom začeću pod srcem svoje majke Ane oslobođena svakoga grijeha, kako onoga osobnoga tako i one iskonske krivnje koje su kao baštinici dionici sva djeca Adamova. Marija je od samoga začetka primila posvetnu milost, pa tako nije bila podložna iskonskom grijehu“, rekao je postulator Pavo.

U nastavku propovijedi profesor Jurišić upozorio je da su se kroz povijest javljali pojedini glasovi koji su željeli izvrgnuti ruglu istine katoličke vjere, pa tako i istinu o Marijinom bezgrješnom začeću.

„To se događalo i u vrijeme kada je sluge Božji Josip Stadler upravljao ovom mjesnom Crkvom. To se događa i danas po uvredama koji se nanose ne samo kršćanima, nego i samome Bogu kada se ‚u ime nekakvog naprednoga pogleda na svijet‘ blate kršćanske svetinje, oskvrnjuju sveta mjesta, pogrđuju kršćanska znamenja i sveti likovi“, riječi su mons. Jurišića koji je podsjetio na sljedeću poruku sluge Božjega Stadlera: „Često nam od protivnika valja učiti što trebamo štovati. Jer, bez sumnje, oni ne navaljuju na našu nauku, posebno na bezgrješno začeće BDM, iz ljubavi prema svetoj vjeri ili prema samom Bogu, ili prema BDM, jer oni mrze kako vjeru i početnika vjere Boga, tako i BDM i nas same. Njima nije ni na kraj pameti da se Bog proslavi ili da mi budemo privedeni na pravi put spasenja, nego je u njihovu opaku srcu vruća želja da podruju Crkvu i njezinu vjeru, a nas da upropaste. Ali to im neće nikada poći za rukom, jer je Gospodin Isus obećao da će on sam biti sa svetom Crkvom dok ona propovijeda narodima da vjeruju sve što je on učio, i da drže sve, što je on zapovjedio.“

Na kraju mise mons. Jurišić i svećenici pošli u dno katedrale na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim:

Oče naš, koji si izvor i počelo svetosti, od Tebe nam dolazi svaki dobar dar. Ti si slugu svojega biskupa Josipa Stadlera postavio za pastira Crkve vrhbosanske u posebno složenim i teškim vremenima. On, otac sirotinje, odano je i vjerno služio Tebi te je revno navješćivao radosnu vijest spasenja. U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao svojega brata i sestru u Tvome ljubljenom Sinu Isusu Kristu.

Smjerno Te molimo, udostoj se proslaviti ga čašću oltara kako bi njegov primjer svemu Tvome puku bio snažan poticaj, njegov nauk pouzdan oslonac, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa. Molimo Te, udijeli nam po njegovim zaslugama milost da Ti u sve dane svojega života vjerno služimo u svetosti duše i tijela napredujući na putu vječnoga spasenja. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Nakon završnog blagoslova sestre Služavke Malog Isusa nastavile su moliti i pjevati kod groba svoga utemeljitelja Josipa Stadlera te svoje druženje nastavile u svom obližnjem samostanu „Egipat“.

Zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije covida-19 sestrama Služavkama Malog Isusa koje žive i djeluju u Sarajevu, za razliku od prijašnjih godina, pridružile su se na misi samo njihove susestre koje djeluju u Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama „Sveta Obitelj“ u Mostaru, a sudjelovali su i bogoslovi te malobrojni drugi vjernici. Tijekom mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.