Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Tijelova u Poreču i Puli

Poreč/Pula (IKA/TU)

Porečki i pulski biskup Ivan Štironja predvodio je na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 30. svibnja 2024., misna slavlja u porečkoj i pulskoj katedrali i tijelovsku procesiju u Poreču, koja se zbog nepogodnog vremena, nije održala u Puli, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.

Okupljenima je u obje katedrale biskup govorio o važnosti svetkovine Tijelova naglasivši da ta svetkovina poziva na obnovu vjere u Kristovu trajnu prisutnost u Euharistiji.

Govoreći o riječima ustanovljenja euharistije „uzmite jedite (…), uzmite pijte (…)“, biskup Štironja je naglasio: „Pozvani smo Kristu se klanjati, častiti ga u Presvetom Oltarskom Sakramentu, ali smo ponajprije pozvani blagovati taj sakrament. ‘Ja sam kruh živi koji je s neba sišao, govori Gospodin, tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke’. Uzeti i jesti, uzeti i piti jamči vječni život. To je razlog zašto Crkva naglašava pravila koja nas čuvaju da se možemo ispovijedati i pričešćivati. Živjeti u milosti kako bismo se mogli redovito pričešćivati.“

Potom je biskup pojasnio „Isusova prisutnost u svetohraništu proistječe iz mise i vodi k misi, ali je središte oltar na koji Isus dolazi po svećenikovim riječima“. Govoreći o važnosti svetohraništa, napomenuo je da je to mjesto gdje se pohranjuje i čuva Presveti Oltarski Sakrament kao popudbina bolesnicima, ali uz to, u crkvi postaje mjesto klanjanja Isusu.

Komentirajući Markovo evanđelje i zadani liturgijski tekst toga dana, koji govori o Isusu koji šalje apostole da pronađu svratiše za blagovanje Pashe, biskup je kazao okupljenima da Isus svoje slušatelje poziva da se okupljaju u blagovalištima – crkvama gdje ga mogu susresti i blagovat te im poručio da u isto vrijeme budu osobno blagovalište i prebivalište Kristovo jer su kršćani pozvani da Tijelo Kristovo dijele s braćom i sestrama u zajedništvu ljubavi, vjere i nade.

Na kraju svoje propovijedi mons. Štironja je pozvao da se svetkovinu Tijelova iskoristi kao obnovu saveza s Bogom te da se povjeruje u snagu i prisutnost Krista koji povezuje međusobno kao i s Ocem koji pripravlja vjernicima zajedničku gozbu u vječnosti.

Procesijom od Eufrazijeve bazilike do crkve Gospe od Anđela u Poreču, uz četiri molitvene postaje, vjernici su imali prigodu javno evangelizirati i posvjedočiti svoju vjeru u Kristovu živu prisutnost u svijetu. Zbog kiše i nevremena u Puli nije održana tradicionalna tijelovska procesija od katedrale do crkve sv. Antuna Padovanskog, no u zamjenu za tijelovsku procesiju, u pulskoj katedrali je nakon mise upriličeno molitveno klanjanje.

Biskup Štironja je nakon mise iskazao radost zbog sve većeg broja vjernika koji se na slavljima povećava, osobito mladih i djece koje je biskup ohrabrio i pozvao da dolaze i druže se s Isusom, da s njime grade čvrstu vezu koja ohrabruje i daje sigurnost, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.