Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava župne svetkovine sv. Antuna u Vojniću

Vojnić (IKA)

Župna svetkovina sv. Antuna Padovanskog u istoimenoj župi u Vojniću proslavljena je u utorak 13. lipnja i u nedjelju 18. lipnja.

Na sam blagdan, 13. lipnja, svečanu misu predvodio je župnik u Hrastovici fra Mate Bašić.

Svečano euharistijsko slavlje na otvorenom u nedjelju je predvodio župnik Hrvatske katoličke župe sv. Ante u Wiesbadenu fra Kristijan Montina. Suslavio je fra Marko Hrgota iz susjedne Župe sv. Petra i Pavla, Gvozd, koji je hodočastio pješice sa svojim župljanima te domaći župnik fra Ivo Bošnjak.

Svečanost je započela procesijom iz središta mjesta od kapelice sv. Antuna do župne crkve. Svečev kip pronijeli su mjestom pripadnici DVD-a Vojnić.

Fra Kristijan je u propovijedi, između ostaloga, istaknuo neke važne činjenice iz života sv. Antuna Padovanskoga i pozvao sve na bratsku slogu, solidarnost i međusobno pomaganje. Tumačio je zašto je sveti Antun čudotvorac i svetac svega svijeta te zašto su potrebni sveci kao posrednici i zagovornici kod Boga.

Pridružili su se domaći folkloraši HKUD-a sv. Ante, Herceg-Bosna, Tušilović, te gosti – KUD Vinčica iz Belajskih Poljica i KUD sv. Rok iz Brežana , hodočasnici iz susjednih župa, Zagreba, Karlovca te predstavnici policije i brojni drugi.

Po završetku misnoga slavlja nastupila su kulturno-umjetnička društva. Potom je upriličena okrjepa i druženje.