Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava župne svetkovine sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici

Sesvetska Sopnica (IKA)

U utorak 2. kolovoza u Sesvetskoj Sopnici proslavljena je svetkovina sv. Marije Anđeoske, ujedno patron župe, u kršćansko-franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula.

Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevna duhovna obnova za obitelji, mlade i tema oprosta zaključno s misnim slavljima koje su predvodili prvi dan fra Šimo Grgić, franjevac Bosne Srebrene na službi u Offenbachu u Njemačkoj, drugi dan vlč. Antonio Kovačić, ovogodišnji mladomisnik na službi u Velikoj Gorici, a treći dan fra Marinko Baotić, novoimenovani župnik u župi Sesvetska Sopnica.

Štovatelji Gospe, vjernici hodočasnici su se u velikom broju tih večeri okupljali na pokorničko bogoslužje, krunicu i prigodna duhovna razmatranja marijanskih pobožnosti koje su predvodili članovi župnog OFS-a, predvođeni njihovim ministrom i trajnim đakonom Božidarom Hadašem.

Na samu svekovinu Gospe od Anđela, prijepodnevnu misu predvodio je fra Stipo Karajica, gvardijan samostana sv. Ilije proroka u Zagrebu. Središnje svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene i donedavni župnik u toj župi, uz suslavlje domaćina i novoimenovanog župnika fra Marinka Baotića, nekoliko svećenika susjednih župa i trajnih đakona Božidara Hadaša i Ivana Markulina te članova OFS-a, FRAMA-e i vjernika u narodnim nošnjama svojih zavičaja.

Misi i proslavi nebeske zaštitnice sopničke župe nazočili su zastupnici u saboru Republike Hrvatske Miroslav Škoro i Ante Deur, generalni konzul RH u Banjoj Luci Zoran Piličić, Davor Čordaš, direktor Agencije za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS-a (BiH) te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na kraju misnog slavlja novi sopnički župnik Baotić izrekao je riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima, volonterima, prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja provincijalu Dadiću, subraći svećenicima i vjernicima te ih sve pozvao nakon misnog slavlja na zajedničko druženje i slavlje župne svetkovine uz kršćanske agape ljubavi i zajedništva u organizaciji vjernika i prijatelja župe u kripti samostansko-župne crkve.