Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen 25. rođendan župe sv. Leopolda Mandića

Zagreb (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u nedjelju 1. prosinca predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, župa sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica – Voltino proslavila je četvrt stoljeća djelovanja.

U koncelebraciji su bili svećenici iz susjednih župa Trešnjevačkog dekanata, prijašnji upravitelji župe vlč. Davor Štuljan i vlč. Marijan Gradinščak, a misno slavlje okupilo je župnu zajednicu te brojne hodočasnike i štovatelje sv. Leopolda Mandića.Svečana ulazna procesija na prvu nedjelju došašća bila je praćena skladbom J. S. Bacha »Slavim te Gospode«, koju su zajedno s pukom otpjevali svi zborovi župe, naglašavajući time temeljnu poruku proslave župnog jubileja koja se sastoji u duhu zajedništva i živoj Crkvi.

Pozdravni govor i riječ dobrodošlice kardinalu Bozaniću uputili su župljani Niko Pavlinović, predstavnik mladih i Jakov Mamić, vjeroučitelj, suprug i otac petero djece.

Služba čitanja odvijala se osobito svečano, a osobito valja istaknuti pjevani psalam koji je izvela Josipa Bartovčak, akademski obrazovana glazbenica i voditeljica Nadbiskupijskog zbora mladih.

Temeljne misli homilije kardinala Bozanića svoje su ishodište imale u evanđeoskoj poruci Prve nedjelje došašća i otajstvu Božjeg dolaska, silaska k ljudima u božićnoj noći te Kristovom ulasku u vremenitost ljudske povijesti s ciljem pokretanja i ostvarivanja novog, obnove čovječanstva.

S eshatoloških obzora, kardinal Bozanić u homiliji se prisjetio povijesnog vremena u kojem se rađala župna zajednica i pripremali administrativno-pravni temelji nove župe. Istaknuvši strah i nadu kao dominantne emocije koje su vladale u godinama neposredno nakon završetka Domovinskog rata, kardinal se osvrnuo na 2002. godinu i blagoslov gradilišta na kojem je nastala današnja župna crkva i pastoralni centar. Vizionarski duh i nepokolebljiva vjera pokojnog vlč. Franje Juraka trajno je svjedočanstvo o Crkvi koja se ne želi zatvoriti u nemogućnost niti posustati pred zaprekama, bez obzira na njihov intenzitet i domet, rekao je kardinal.

Prije završnog blagoslova župnik vlč. Željko Lovrić uputio je zahvalu svim koncelebrantima te na osobit način kardinalu Bozaniću na njegovu dolasku i predvođenju mise te podjelom nagrada za životno djelo osobito iskazao svoju zahvalnost Marijanu Jakubinu, umirovljenom sveučilišnom nastavniku i likovnom umjetniku, Anti Dropuljiću, akademskom glazbeniku i voditelju crkvenog zbora u kontinuitetu od 40 godina te vlč. Davoru Štuljanu, upravitelju župe u razdoblju od 2000. do 2013. godine. Župnik Lovrić istaknuo je izvrsnu suradnju na opće dobro stanovnika naselja Ljubljanica i Voltino s dužnosnicima i to od razine gradske četvrti pa sve do gradske uprave.

Ozračje slavlja i radosnog zajedništva u društvu svećenika iz župa Trešnjevačkog dekanata i kardinala Bozanića završilo je u kasno poslijepodne blagoslovnom molitvom, nakon susreta s mladima župe, župnim suradnicima i vjernicima te prigodnog zajedničkog objeda u novouređenoj dvorani župnog pastoralnog centra.


Središnjem slavlju u nedjelju 1. prosinca prethodio je bogat i raznolik duhovni, kulturni i glazbeni program pod nazivom »Akademski tjedan«. Započeo je u utorak 26. studenog otvorenjem izložbe dječjih radova »Župi za rođendan« pod stručnim vodstvom profesorice Anice Čehulić i profesora Marijana Jakubina, a završio u subotu 30. studenoga promocijom monografije o povijesti župe »Nova crkva za novo doba« te prigodne izložbe »Župna crkva – zgrada vjere«. Navedene događaje u glazbenom smislu oplemenilo je pjevanje članica župne Scholae cantorum, osnovane u studenom 2018. pod umjetničkim i stručnim vodstvom maestra Javora Valjaka te koncerti komornog orkestra »Željezničar« i orkestra Hrvatske vojske.

Glazbeno-meditativni program pod naslovom »Meditacija za Riječ i orgulje« koji se održao u srijedu 27. studenoga poslije večernje mise, motiviran je željom da se na višoj estetskoj razini pred Presvetim Oltarskim Sakramentom izrazi Bogu duboka zahvalnost za dar zajedništva i nove župne crkve uime svih članova župne zajednice te hodočasnika i štovatelja zaštitnika župe sv. Leopolda Mandića.


Foto:  Tihomir Stančec