Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Barbare u Trogiru

Split (IKA)

U Župi sv. Lovre u Trogiru u petak 4. prosinca proslavljen je blagdan sv. Barbare. Svečano misno slavlje predvodio je don Dražen Balić uz koncelebraciju dekana i katedralnog župnika don Vinka Sanadera. Svečana misa održana je u katedrali umjesto u bazilici sv. Barbare zbog trenutne epidemiološke situacije.

U homiliji don Dražen je napomenuo da je sv. Barbara, koja je  živjela u 4. stoljeću, položila svoj mladi život za kršćansku vjeru i Isusa Krista.

“Štujemo ju kao zaštitnicu rudara, dobre smrti, groma i vatre. Barbara je bila kćerka bogatog trgovca i plemića u gradu Nikomediji u Turskoj. Bila je lijepa, zgodna, pametna i naočita djevojka. Otac ju je čuvao i želio udati za bogatog poganskog mladića (prosca). Kao trgovac otac je često putovao i kad je otišao na malo duže vrijeme zatvorio ju je ispred kuće u toranj s dva prozora kako bi je sačuvao od kršćana. Kada se vratio, našao je na tornju izgrađen i treći prozor, a na pragu  uklesani znak križa”.

Neraspadnuto stopalo sv. Barbare čuva se u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu

“Barbara mu je priznala da je ona naručila da se učine obje stvari: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. S time je pokazala da je prešla na kršćanstvo. Otac kao poganin, jako se protivio tome i htio ju je na sve načine privoljeti da se odrekne kršćanstva”.

“Barbara se toliko ucijepila dušom i tijelom u Isusa Krista da je to bilo nemoguće – suprotstavila se hrabro ovozemaljskom ocu po cijenu vlastitog života. Mučio ju je na sve načine i na kraju je ubio, odrubivši joj glavu. Neraspadnuto stopalo sv. Barbare čuva se u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu“, nastavio je.

Sveta Barbara nas potiče da gajimo kršćanske kreposti; nadu, ufanje i ljubav u Krista i život vječni

“Danas nas Barbara potiče da budemo spremni čuvati najvrednije blago svoga srca i života, a to je vjera i ljubav u Isusa Krista. Slijediti Gospodina i Njegovo evanđelje i biti spreman dati sve za Boga – svoj život. Ona je dala, djevičanstvo, čistoću, dušu i tijelo. Svojim primjerom nas potiče da danas gajimo kršćanske kreposti; nadu, ufanje i ljubav u Isusa Krista i život vječni. Osobito u našim obiteljima – među mladima na kojima svijet ostaje. To je cijena kršćanina, svakog od nas – ljubav do kraja – slijediti Krista, posebno na današnji prvi petak kada štujemo Presveto Srce Isusovo, da budemo potpuno Isusovi. Zato je potrebna žrtva, predanost, zahvalnost, nada, radost, ljubav i mir. Dao Krist da poput sv. Barbare – djevice i mučenice i mi budemo hrabri kako bismo Bogu mogli darovati sve“, zaključio je don Dražen Balić.

Pri kraju misnog slavlja, župnik don Vinko Sanader zahvalio se don Draženu na predvođenju svečanog misnog slavlja i poticajnim riječima.