Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Fabijana i Sebastijana na Gornjem gradu

Zagreb (IKA)

Na blagdan svetog Fabijana, pape i mučenika, i svetog Sebastijana, mučenika, u istoimenoj kapeli uz župnu crkvu sv. Marka evanđelista na zagrebačkom Gornjem gradu, u srijedu 20. siječnja župnik i rektor akademske crkve sv. Katarine preč. Vladimir Magić predslavio je večernje mise.

Polazeći od misnih čitanja preč. Magić naglasio je činjenicu kako se još i dan danas progone kršćani diljem svijeta. Iako se čovjek boji za svoj život, poučen evanđeoskom riječi, treba se uvijek više bojati onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. „Zlo će pred čovjeka postavljati razne izazove i napasti, no čovjek vjernik na sve to odgovara jasnim stavom svjestan svoga kršćanskog identiteta i poslanja, a jasan primjer za takvo svjedočanstvo pronalazimo u sv. Fabijanu i Sebastijanu“, rekao je u homiliji preč. Magić.

Potkraj 15. stoljeća crkvi sv. Marka sa sjeverne strane prigrađena je zavjetna kapela sv. Fabijana i Sebastijana, koje mnogi stari povijesni izvori nazivaju zaštitnicima Zagreba. Sveti Fabijan zaštitnik je kovača, ljevača i lončara, a sv. Sebastijan se časti kao zaštitnik od kuge i drugih zaraznih bolesti.

Budući da je župna crkva sv. Marka teško nastradala u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020., u toj kapeli se redovito odvijaju sva liturgijska slavlja.

U željnom iščekivanju obnove i povratka u župnu crkvu sv. Marka, svi ljude dobre volje, osobito stanovnici Grada Zagreba pozvani su da se svaki dan u 12 sati pridruže u molitvi Gospi na Kamenitim vratima, kako bi Majka Božja od Kamenitih vrata svojim zagovorom spriječila širenje pandemije covida-19 te štitila Grad Zagreb i Hrvatsku od potresa i svakoga drugog zla.

Ključne riječi:
crkva sv. Marka gornji grad