Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Visovac (IKA)

Dan Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja proslavljen je u srijedu 5. srpnja u Zipki serafina na otoku Visovcu, u Samostanu Majke od Milosti.

Franjevci su proslavu započeli molitvom Trećeg časa u samostanskoj crkvi Majke od Milosti, koju je predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, a predmolitelji su bili bogoslovi fra Šimun Suton i fra Valentino Radaš. Nakon molitve uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je održao fra Domagoj Volarević, gvardijan Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku, te pojedinačni sakrament ispovijedi.

Procesijom je započelo euharistijsko slavlje koje je predvodio provincijal Mrše, a koncelebriralo je šezdesetak svećenika, među kojima gvardijan Samostana Visovac fra Marko Nimac, fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Siniša Balajić, definitor i magistar franjevačkih bogoslova. Liturgijsko pjevanje je predvodio Zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata.

Nakon zajedničke fotografije podno crkve Majke od Milosti oko osamdesetak franjevaca se okupilo u samostanskoj dvorani. Provincijal fra Marko podnio je izvješće o svojoj četverogodišnjoj službi, izvijestivši o različitim sastancima, građevinskim radovima i prioritetima te o realiziranoj skrbi o bolesnoj i starijoj braći. Provincijal je kazao da je trenutno u Provinciji 200 svečano zavjetovane braće i trinaest bogoslova te da bi na Visovcu franjevački habit trebala obući šetorica postulanata 22. srpnja ove godine. Na kraju je potaknuo braću na svesrdnu molitvu Gospodinu za nova duhovna zvanja.

Potom su dvojica bogoslova, kandidati za svečane zavjete, fra Oliver Marčinković i fra Valentino Radaš, posvjedočili o duhovnom pozivu te kako ih je Gospodin preko lika franjevca privukao upravo Redu Manje braće.

Magistar bogoslova, ujedno i voditelj cijelog programa, fra Siniša Balajić zahvalio je svoj braći na sudjelovanju u slavlju Dana Provincije. Posebnu zahvalu uputio je gvardijanu fra Marku Nimcu, kao i fra Stojanu Damjanoviću te bogoslovima koji su sve pripremili kako bi slavlje proteklo u svečanom tonu.

Nakon molitve na kraju sastanka franjevci su nastavili druženje.