Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen sv. Ilar u Mlinima

Mlini (IKA)

Središnju euharistiju na svetkovinu nebeskog zaštitnika Župe sv. Ilara u Mlinima u petak 21. listopada predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović u koncelebraciji sa svećenicima dekanata Dubrovnik 2.

U procesiji s Presvetim Oltarskim Sakramentom sudjelovali su svećenici i vjernici te su nošeni župni barjaci. Biskup Glasnović je na kraju svima podijelio blagoslov s Presvetim.

U propovijedi biskup je kao glavnu želju župljanima istaknuo da budu poput sv. Ilara. O sv. Ilaru šire poznatom kao sv. Hilarionu o kojem je pisani trag ostavio i sv. Jeronim biskup je kazao kako se svetac zadržavao u više mjesta tijekom svog života pa je bio i na području Župe dubrovačke.

Skrenuo je pozornost da Isus uvijek treba biti u središtu bez obzira gdje se osoba nalazi jer je Crkva tamo gdje je Krist, a osoba svoju vjeru nosi u sebi i sa sobom. Naglasio je dvije odrednice sv. Ilara, a to su mudrost i svetost.

“Mudrost je vidjeti svijet Božjim očima”, kazao je biskup Glasnović te nastavio govoriti o mudrosti zaključivši kako je u konačnici mudrost Isus Krist.

Svetost nije rezervirana samo za neke nego su svi pozvani na svetost i to je potreba današnjeg vremena.

„Ako smo svi pozvani na svetost, to znači da je to moguće, izvedivo i dostižno.“ Biskup je potaknuo vjernike da čeznu za svetošću kroz priču o osobi koju je pustinjak poučio da čezne za svetošću kao za dahom koji diše.

Na početku mise biskupa Glasnovića koji je prvi put predvodio misu blagdana sv. Ilara pozdravio je u ime svih župljana župnik don Miljenko Babaić koji je kratko predstavio vjerničku zajednicu koja prema župnoj statistici iz godišnjeg blagoslova obitelji broji oko tri tisuće i tristo vjernika. Opisao je i kako današnja župna crkva više nije optimalna za potrebe vjernika te naglasio kao nužno i potrebno nastavljanje projekta modernog župnog pastoralnog centra u Kuparima.

Uzvraćajući pozdrave i čestitajući vjernicima sv. Ilara dubrovački biskup je potvrdio da biskupija podržava projekt novog pastoralnog središta u Kuparima.

Liturgijsko pjevanje na misi i procesiji predvodio je Mješoviti župni zbor.

Večernju misu u 18 sati slavit će župni vikar u župi Svete Obitelji u Mokošici mladomisnik don Jure Paponja.

Na uočnicu blagdana uz misno slavlje koje je predvodio župni vikar u župi sv. Mihajla u Lapadu mladomisnik don Ivo Markić u župi je priređen koncert Mješovitog župnog zbora i Dječjeg zbora župe.