Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Veliki četvrtak u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

U katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na Veliki četvrtak, 6. travnja, u prijepodnevnim satima je slavljena misa posvete ulja, a navečer je proslavljena misa Večere Gospodnje, objavljeno je na mrežnoj stranici Srijemske biskupije.

Prijepodne su se u katedrali sv. Dimitrija okupili svi svećenici Srijemske biskupije oko svojih biskupa Đure Gašparovića i Fabijana Svaline te započeli svečano slavlje mise posvete ulja, na kojoj su nakon propovijedi biskupa koadjutora Svaline, u kojoj je nastojao ohrabriti svećenike i zahvaliti im na svemu što čine u često nimalo lakim pastoralnim uvjetima, obnovili svoja svećenička obećanja. Pred kraj euharistijske molitve biskup koadjutor je blagoslovio ulje za pomazivanje bolesnika, a nakon Popričesne molitve, uz okupljeni prezbiterij, blagoslovio je katekumensko ulje te pripravio i posvetio krizmu; sveto ulje pomiješano s balzamom i miomirisima koje će se kroz cijelu godinu koristiti za pomazivanje krštenika, krizmanika, te u svećeničkom ređenju. Maslinovo ulje korišteno za ovu prigodu dar je s otoka Korčule, a miomirisi umiješani iz balzam stigli su iz raznih dijelova svijeta, napose Svete zemlje.

Nakon blagoslova, biskup je na osobit način zahvalio i čestitao dvojici jubilaraca – generalnom vikaru mons. Josipu Ivešiću i fra Nenadu Meteru, gvardijanu franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistranskog u Zemunu, koji ove godine obilježavaju svoj srebrni jubilej – 25 godina svećeničke službe. Uz čestitke, jubilarci su od Biskupije primili i dar – srebrni samostojeći križ s reljefima postaja križnog puta. Nakon mise i zajedničkog fotografiranja, svećenici su se okupili u župnom domu katedralne župe oko bratskog stola na slavljenički ručak te zaključili proslavu i svećeničkog dana.

Misa Večere Gospodnje

Misa Večere Gospodnje svečano je proslavljena večernjim slavljem koje je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u zajedništvu s kancelarom Srijemske biskupije te katedralnim župnikom.

Evanđelje je po napjevu Velikog četvrtka navijestio kancelar Lasić, a biskup je u propovijedi naglasio kako Kristovo predanje i služenje nama i svome Oce trebamo i možemo nasljedovati. Put koji nam Isus pokazuje drukčiji je od ovozemaljske logike, te je biskup izdvojio tri poruke koje Isus daje u događajima Velikoga četvrtka. Prva poruka je predanje samoga sebe sve do poniznoga služenja jednih drugima. Smisao života nije da čovjek sve sebi podredi, nego se smisao nalazi u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, u darivanju sebe iz ljubavi, jer kad čovjek tako čini već na zemlji pronalazi mir i radost. Kao drugu poruku biskup je izdvojio krv. Krist je za čovjeka prolio svoju krv, tako i vjera u njega zahtijeva od čovjeka ponekad i krvavu borbu kako bi ostao česti i vjeran. Trpeći postajemo dionici Kristovih patnja, a u nama se očituje njegova snaga, istaknuo je.

Treća poruka koju je mons. Svalina istaknuo je važnost poniznoga služenja. Isusov čin pranja nogu učenicima primjer je pravog kraljevskog poslanja, služenje drugima. Poniznost i služenje su „temeljna poruka koju Isus ove večeri i nama poručuje. I ponizno služite jedni drugima, kako je on to svojim životom i primjerom pokazao… Dok ulazimo u otajstvo pashalnog vremena svetoga trodnevlja, neka nam to bude ideja vodilja kako služiti Gospodinu u braći i sestrama s kojima me Bog uputio ostvariti život ovdje, dok koracam ovom zemljom. Neka to bude moj odabir, moga vjerničkoga poslanja, a onda i potpunog predanja“, zaključio je biskup. Biskup je, nakon propovijedi, oprao noge dvanaestorici vjernika, a župnik je istaknuo da su baš poput Dvanaestorice, jedanaestorica oženjenih i jedan momak.

Getsemanska ura

Nakon misnog slavlja Presveti Oltarski Sakrament prenesen je u procesiji u svetohranište na pokrajnjem oltaru, a glavni oltar je ogoljen. Vjernici su ostali u molitvi i meditaciji koju je predvodio župnik te u tišini na jednosatnom klanjanju pred Presvetim, Getsemanskoj uri,  objavljeno je na mrežnoj stranici Srijemske biskupije.