Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 100. obljetnica rođenja Nikole Milićevića

Zvečanje (IKA)

U organizaciji Osnovne škole „1. listopada 1942.“ iz Čišala kod Omiša svečanom akademijom proslavljena je 100. obljetnica rođenja hrvatskoga velikana, pjesnika, prevoditelja, esejista, i domoljuba Nikole Milićevića, uz misao vodilju „Na Milićevićevu bistrom izvoru“, 25. studenoga u njegovu rodnom Zvečanju.

Učenici i učitelji Škole pripremili su sadržajnu književnu večer, uz izložbu učeničkih pisanih i likovnih radova. Svečanom priredbom predstavljen je veliki poljički sin u izdvojenim dijelovima iz autobiografskih zapisa i u govorenju izabranih pjesama, u znak zahvalnosti što je njihov Nikola ostao neraskidivo vezan sa zavičajnim korijenima i što je sve radio za svoju domovinu, o čemu je pisao dr. Vinko Brešić. I sam pjesnik zapisao je: „I neka Bog čuva moju hrvatsku domovinu za koju sam radio sve što sam radio“.

Nikola Milićević rođen je 27. studenoga 1922. godine. U rodnom Zvečanju kod Omiša završio je šestogodišnju pučku školu. Prva dva razreda gimnazije učio je u dominikanskoj gimnaziji u Bolu na Braču.Tadašnju gimnaziju do sedmoga razreda pohađao je u splitskom sjemeništu, odakle je, zbog talijanske okupacije Splita, otišao u Travnik i tu završio osmi razred i maturu.

Na Sveučilištu u Zagrebu završio je Filozofski fakultet gdje je i radio kao profesor novije hrvatske književnosti. Bio je lektor i novinar, urednik časopisa Krugovi. Prevodio je s francuskog, španjolskog, portugalskog, talijanskog, latinskog, grčkog i ruskog jezika te priredio nekoliko antologija hrvatske i svjetske književnosti.

Milićevićeve zbirke pjesama imaju znakovite naslove: Zlatna grana, Obećanja žute zore, Snijeg i crna ptica, Prah zemaljski, Ruke pune mošta, Nepovrat, Pjesme iz tišine. Pisao je kratku prozu i dnevničke zapise Sa stola i koljena.

Pozivu na svečanu akademiju i književni susret u povodu 100. obljetnice rođenja pjesnika Milićevića odazvala se pjesnikova kći dr. sc. Marina Milićević Bradač s mužem Mladenom, članovi obitelji iz Zvečanja, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu Sanja Miloloža, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje iz Splita dr. sc. Srećko Listeš, dr. sc. Ante Žužul iz Školske knjige iz Zagreba koji je govorio odabrane stihove i emotivne pojedinosti iz sjećanja na svoga prijatelja pjesnika, profesorica Silvana Listeš, profesori iz Splita Ivica i Divna Šušić, hrvatski povjesničar i povjesničar umjetnosti Ljubomir Gudelj Velaga, učitelji  i učenici OŠ „1. listopada 1942.“ Čišla te mještani Zvečanja i okolnih mjesta.

Na svečanoj akademiji pjevala je klapa Batuda iz Dugog Rata i članovi mlađe folklorne grupe KUU „Mosor“ iz Gata. Ravnatelj Škole prof. Ivan Sladojević zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u osmišljavanju i izvedbi cjelokupnog projekta proslave 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića.

Nakon svečane akademije na brdu Gračina, na pjesnikovu grobu uz crkvu Svetoga Mihovila, gosti, uzvanici i članovi pjesnikove obitelji molili su i zapalili svijeće, a pjesnikove  stihove govorili su dr.sc. Ante Žužul i prof. Ivica Šušić. Pjesnikova kći dr. sc. Marina Milićević Bradač položila je cvijeće, a položen je i vijenac uime Društva Poljičana iz Zagreba. Uime OŠ „1. listopada 1942.“, Čišla cvijeće je položio ravnatelj prof. Sladojević.

Na dan 100. godine rođenja pjesnika, 27. studenoga na mrežnim stranicama Društva profesora hrvatskoga jezika bit će objavljena mrežna knjiga Gromki tihi trag, čija je glavna urednica prof. Sanja Miloloža, izvrstan savjetnik te članica Maloga vijeća i glavna urednica portala spomenutog Društva gdje je utemeljila mrežnu riznicu i pokrenula četiri različita niza mrežnih knjiga.