Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana svečana akademija povodom 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Svečana akademija u povodu obilježavanja 90. obljetnice osnutka i početka djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održana je u petak 20. listopada 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Godine 1933. zagrebački nadbiskup Antun Bauer i bl. Alojzije Stepinac osnovali su i pokrenuli Caritas Zagrebačke nadbiskupije sa željom da u Katoličkoj Crkvi u Hrvata živi i djeluje duh djelotvorne ljubavi.

Da Caritas Zagrebačke nadbiskupije živi i danas pokazao je svojim geslom „Ljubiti djelima“.

O djelovanju i važnosti i potrebi karitativnog djelovanja govorili su ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski te predsjednik nadbiskupijskog Caritasa mons. Zlatko Koren.

Ravnateljica Caritasa posebno se obratila volonterima i korisnicima. „Koliko je tijekom minulih devet desetljeća gladnih nahranjeno, golih odjeveno, bolesnih pohođeno, žalosnih i tjeskobnih utješeno, koliko je života spašeno? Koliko se dobročinstava, malih djela velike ljubavi, molitvene i materijalne potpore, slilo preko zagrebačkog Caritasa na potrebite pomoći – to samo dobri Bog znade. Ta su dobročinstva tisućama potrebitih jutra učinila radosnijima i noći spokojnijima, olakšavajući bijedu i neimaštinu, noseći utjehu Kristove blizine i prisutnosti u patnjama i osamljenostima, u lutanjima i traženjima. Činili su to zaposlenici i volonteri Caritasa, nošeni ljubavlju koja nadilazi sve ljudske ograničenosti, zabrane i zaprjeke; nošeni srcem koje zna i hoće ljubiti“, rekla je s. Jelena.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, istaknula je da je Katolička Crkva stoljećima, uz svoje pastoralno djelovanje, pružala fizičko i duhovno utočište progonjenima i bezdomnima, davala tjelesnu i duhovnu hranu potrebitima i bila čvrst moralni oslonac u doba rata, gladi ili bolesti. Tako je i danas.

Na svečanosti su podijeljene police životnog osiguranja djeci i mladima iz Caritasovih domova te su dodijeljene zahvalnice donatorima, suradnicima i volonterima.

U glazbenom dijelu akademije nastupio je Ansambl hrvatskih narodnih pjesama i plesova LADO.