Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 14. obljetnica osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije

Bjelovar (IKA)

Bjelovarsko-križevačka biskupija proslavila je u utorak 5. prosinca 14. obljetnicu od osnutka i imenovanja prvog biskupa. Središnje misno slavlje u katedrali Svete Terezije Avilske u Bjelovaru predvodio je biskup Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu sa svećenicima i brojnim vjernicima.

Na početku misnog slavlja sve okupljene pozdravio je generalni vikar mons. Vlado Bogdan koji tu službu obnaša od kolovoza. Rekao je kako osnivanje Biskupije nalazi svoj pravi motiv u želji poboljšanja pastoralne brige za vjernike, a to znači da se plodonosnije može naviještati radosna vijest spasenja svim ljudima. Spomenuo je bogatu i veliku povijesnu važnost koju pamte i nose prostori koje sad zahvaća Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Uz pozdrave i čestitke svim vjernicima i svećenicima, čestitao je i mons. Huzjaku, prvom bjelovarsko-križevačkom biskupu, na obljetnici njegova biskupskog imenovanja. Biskup Huzjak u propovijedi je rekao kako čestitke koje međusobno izmjenjuju nisu upućene ni jednome od pojedinaca, nego Crkvi koja raste i napreduje. Biskupija je utemeljena radi Crkve, kako bi se naviještala blizina Božja, kako bi se naviještala vremena u kojima će Božji zakon biti temelj ljudskoga života, da se naviješta ono što Bog hoće s čovjekom. Svi vjernici sudjeluju jednako u tom naviještanju, svaki u svojem staležu i sa svojim talentima. Biskup je rekao kako Bog želji ljudima dati sama sebe i zato je važno svoja srca otvoriti upravo njegovim poticajima. U vrijeme došašća treba gledati upravo u svoju nutrinu i tako, u iskrenosti pred Bogom oplemeniti vlastito srce kako bi moglo odražavati ljepotu koju Bog daje. Biskup je svima čestitao na obljetnici osnivanja Biskupije jer njezin napredak je napredak Crkve i kraljevstva Božjega koje je prisutno i raste u ovome svijetu. U misi se spomenulo i molilo za pokojnog papu Benedikta XVI., čijom je odlukom Biskupija i osnovana, te pokojnog nadbiskupa Marija Roberta Cassarija, koji je kao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj na poseban način bio uključen u osnivanje biskupije.