Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 25. obljetnica djelovanja hrvatske misije u Rockfordu

Rockford (IKA/KTA)

Hrvati u Rockfordu u američkoj saveznoj državi Illinoisu proslavili su na Bijelu nedjelju, 7. travnja 2024., četvrt stoljeća djelovanja misije koju pastoriziraju franjevci iz Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu, prenosi KTA.

Obljetnica je proslavljena misom koju je u crkvi sv. Brigite predslavio župnik Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu fra Antonio Musa, OFM.

Liturgijska čitanja navijestio je Ante Perić, a pjevanje su predvodili franjevački bogoslovi fra Jakov Nikolić i fra Danijel Sentić. Među okupljenima bila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu Sanja Laković.

Nakon mise organiziran je zajednički ručak u dvorani Župe sv. Brigite koja inače ustupa prostor hrvatskoj zajednici.

Vjernici iz Rockforda zahvalili su franjevcima iz Chicaga i generalnoj konzulici za sve usluge tijekom proteklih 25 godina, a oni su obećali i dalje skrbiti o toj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.

Proslavu obljetnice koordinirao je Josip Matošević koji je uz svećenike glavni organizator svih pastoralnih aktivnosti hrvatske zajednice u Rockfordu.

Gradić Rockford jedno od manjih središta američke savezne države Illinoisa nalazi se sjeveroistočno od Chicaga. U njemu od kraja 20. stoljeća živi mala skupina Hrvata koji su se ondje naselili nakon što su protjerani ratom sa svojih stoljetnih ognjišta u Bosni i Hercegovini. Prvi doseljenici pristigli su netom po završetku Domovinskog rata, a tijekom sljedećih nekoliko godina u Rockfordu se nastanilo 50-ak obitelji.

Nakon dolaska biskupa Franje Komarice među Hrvate u Chicagu, franjevci iz Hrvatske župe sv. Jeronima su 1999. godine započeli odlaziti svake prve nedjelje u mjesecu u Rockford da bi slavili misu i druge sakramente.

Tako se počeci misije u Rockfordu vežu se uz tadašnjeg župnika fra Jozu Grubišića i njegova pomoćnika fra Jozu Grbeša. Franjevci iz Chicaga nastavili su služiti tu zajednicu sve do danas. Osim o. Grubišića i o. Grbeša u Rockford su odlazili fra Tomislav Puljić, fra Ivan Strmečki, fra Ivica Majstorović, fra Stipe Renić, fra Antonio Musa, fra Dragan Bolčić i fra Gabrijel Škibola.

„Dajemo dužnu hvalu Bogu koji nas okuplja u krilo svoje crkve, svim pokojnim i živim članovima naše zajednice u Rockfordu te svim svećenicima koji su služili naš narod u ovoj misiji. Česitamo ovu veliku obljetnicu svim našim vjernicima u Rockfordu i molimo od Boga blagoslov za vas i vaše obitelji pa da se i u budućnosti okupljamo oko oltara Kristova, slaveći Gospodina na hrvatskom jeziku“, poručili su fratri iz Chicaga povodom proslave.

Danas u Rockfordu i okolici živi manje Hrvata nego na početku djelovanja misije. Broj obitelji se prepolovio. Mnogi su se odselili u druge krajeve SAD-a, često za svojom djecom koja su tražila bolje prigode u razvijenijim dijelovima zemlje, a neki članovi zajednice su se vratili u domovinu.

Hrvatska zajednica i dalje se okuplja na misnim slavljima svake prve nedjelje u mjesecu u crkvi sv. Brigite u Loves Parku.