Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 279. obljetnica posvete katedrale sv. Vida u Rijeci

Rijeka (IKA)

U povodu 279. obljetnice posvete katedrale sv. Vida u Rijeci, u četvrtak 6. svibnja 2021. svečanu euharistiju predslavio je rektor katedrale mons. Matija Matičić.

Riječka prvostolnica prvotno je sagrađena kao samostanska crkva riječkih isusovaca i posvećena je svetom Vidu, kršćanskom svecu i mučeniku. Na mjestu današnje katedrale u povijesti je stajala kapela iz koje je preneseno Čudotvorno raspelo koje je danas smješteno na glavnom oltaru u katedrali. Gradnja je započela 15. lipnja 1638. i s prekidima je trajala stotinu godina. Pulski biskup Giovani Balbi posvetio je katedralu 6. svibnja 1742. Katedrala je pod službom Riječke biskupije od 1925. godine, rekao je govoreći o povijesti riječke prvostolnice rektor Matičić.

„Svaka katedrala majka je svih crkava jedne biskupije, a obljetnica posvete svake crkve i katedrale za nju je blagdan. Taj dan također je važan jer nas potiče prepoznati važnost jedne građevine koja je prvenstveno hram Božji, ali i duhovni hram svih vjernika koji se okupljaju u njoj. Posveta toga hrama ima onda i posebno značenje za svakoga od nas koji se okupljamo u riječkoj prvostolnici kao zajednica. To je blagdan naše katedrale i za nas velika radost.“

U propovijedi mons. Matičić potaknuo je vjernike na duhovni rast u vjeri te da u tom rastu dopuste promjenu koja će biti na boljitak onih koje im Gospodin šalje na njihovom životnom putu.

Promjene na bolje doživljava proteklih godina i sama riječka prvostolnica zahvaljujući obnovi koju je mons. Matičić pokrenuo 2015. godine. Do sada su restaurirane klupe, sedes, relikvijari, slike i brojni drugi vrijedni predmeti, a u tijeku je obnova vanjskih dijelova, odnosna stuba koje izvana vode na galeriju i kor.

mons. Matičić slavio misu na 279. godišnjicu posvete riječke katedrale sv. Vida