Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana akademija u povodu 50. obljetnice HKŽ Wiesbaden

Wiesbaden (IKA/KTA)

Svečanom akademijom u dvorani u Nieder Olmu u subotu 24. rujna i zahvalnom misom u nedjelju 25. rujna proslavljena je 50. obljetnica Hrvatske katoličke župe Wiesbaden, izvijestio je Fenix Magazin, prenosi KTA.

U prepunoj dvorani okupili su se brojni uzvanici među kojima su bili i umirovljeni vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, delegat hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota, generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar te velik broj svećenika i redovnica Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji djeluju u Rajnsko-majnskoj regiji.

Večer je počela izvedbom njemačke i hrvatske himne koju su izveli članovi muške Klape Frankfurt. Program su vodili mladi članovi HKŽ Wiesbaden Dinko Grgat te Marija i Analena Tomić. U program večeri goste su uveli video pričom, odnosno kratim dokumentarcem o životu, radu i nastajanju župe koja danas okuplja oko 5000 hrvatskih katoličkih vjernika.

Dokumentarni film koji su snimile Ivana i Nicolae Golea donosi priču o prvim župljanima HKŽ Wiesbaden bračnom paru Marti i Jakovu Rimcu, ali i mlađim vjernicima i njihovu dolasku i djelovanju u Župi Wiesbaden. Počeci hrvatskog dušobrižništva u Wiesbadenu sežu u 1968. godinu dolaskom franjevaca splitske provincije Presvetog Otkupitelja fra Bernarda Dukića i fra Ćire Markoča u Hrvatsku katoličku misiju u Frankfurt. Time započinje i pastoralni rad u Wiesbadenu, zajednici koja je do kraja 1970. godine bila podružnica te misije.

HKŽ Wiesbaden se danas prostire područjem koje obuhvaća polovicu površine Limburške biskupije. Hrvatski centar za radnike Hrvate u Wiesbadenu je otvoren u travnju 2015. godine. Prvo krštenje u maticu krštenih je upisano 1971. godine. Međutim Hrvatska katolička misija Wiesbaden službeno je potvrđena 1. siječnja 1972. dekretom iz biskupije Limburg. U hrvatskoj župi Wiesbaden djelovali su franjevci iz provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, zatim franjevci provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Od 2016. godine voditelji te župe su franjevci Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu. Školske sestre franjevke Bosansko-Hrvatske provincije djeluju u župi Wiesbaden od 2001. godine. Trenutačno u župi djeluje s. Gordana Davidović.

Zatim je okupljene vjernike pozdravio fra Kristijan Montina koji Hrvatsku katoličku župu Wiesbaden vodi od 2018. godine. Na početku govora fra Kristijan je istaknuo nazočnost hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj Gordana Bakotu s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo jer su svatko na svom području zajedno služili Hrvatima, najprije u Srbiji, pa Austriji te sad u Njemačkoj. Istaknuo je i dolazak Zvonka Milasa, tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske čiji je ured pomogao i u organizaciji proslave 50. obljetnice HKŽ Wiesbaden.

“Ovu su zajednicu vodili franjevci iz Splita, Zadra i Bosne, ali uvijek je ovdje bio jedan dušobrižnik koji se brinuo za zajednicu. Nas je ovdje večeras okupila ljubav. Koliko je krštenih, pričešćenih, krizmanih, koliko je povezanih veza, naša djeca odlično govore hrvatski jezik. Bogatstvo je kad jedna župa i misija može reći kako je očuvala hrvatski identitet, kulturu i vjeru, odakle god dolazili, Bosne i Hercegovine ili Hrvatske, poštujući svakog čovjeka, drugačijega od sebe. Mnogi su pomogli da se održi ova večer, ali posebno se zahvaljujem našoj časnoj sestri Gordani koja je dane i dane provela organizirajući sve ovo. Hvala svima koji su pomogli da se ova večer održi”, rekao je fra Kristijan, ističući kako Hrvati poštuju svakog čovjeka, ali čuvaju svoje.

U povodu obljetnice HKŽ Wiesbaden izdala je i monografiju o 50 godina djelovanja župe, a čiju je važnost istaknuo i kardinal Puljić. “Svaka obitelj bi u svojoj kući trebala imati tu monografiju kako bi pamtila prošlost jer ta spomenica (monografija) čuva uspomene za buduća pokoljenja. Zahvalimo Bogu za proslavu 50. godišnjice. Dao nam je da doživljavamo to kao svoje i zato se radujemo ovoj proslavi i čestitam vam, rekao je kardinal Puljić.

Važnost djelovanja fra Kristijana Montine istaknula je i generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar. “Vaše djelovanje u HKŽ Wiesbaden je od posebnog značaja, kako za nas katolike iz Bosne i Hercegovine, tako i za njemačko društvo u cjelini. Vaše dugogodišnje djelovanje u Njemačkoj je dobar dokaz suradnje koja se ogleda kako na vjerskom, obrazovanom tako i kulturnom nivou”, rekla je Lončar, čestitajući 50. obljetnicu.

O iznimnoj važnosti hrvatske zajednice u tuđini govorio je i provincijal Dadić. Kazao je kako je odlazak Hrvata iz domovine uvijek bio iz više razloga, od političkih do ekonomskih. “I danas ima i političkih i ekonomskih razloga da ostanemo ovdje i to nas žalosti, ali uvijek smo bili radosni zbog toga što smo zajedno. Važno je da smo povezani. Crkva vas voli”, poručio je između ostalog fra Zdravko.

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić kazao je kako su svećenici iredovnice u iseljeništvu važni jer njihovo djelovanje služi da se vjera prenese hrvatskom potomstvu. “Ukupno je 184 hrvatske katoličke misije u cijelome svijetu, 96 u Njemačkoj. A znate li zašto kod vas služe bosanski fratri? Zato što imaju najveće srce. U provincijskom arhivu se nalazi jedno pismo u kojem su pozvani svi franjevci Hrvatske i BiH da preuzmu HKM Wiesbaden. Rečeno im je da će misiju Wiesbaden dobiti oni fratri koji uz Wiesbaden uzmu još i Johannesburg. Jedino su bosanski fratri bili na to spremni, otkrio je dr. Markić.

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota istaknuo je kako mu je velika čast biti na ovoj važnoj obljetnici. “Nije mala stvar slaviti 50 godina, i čestitam svima vama kao i mom dragom prijatelju fra Kristijanu. Prisjetimo se svega što se ovih dana događa u Europi i sjetimo se prije 30 ili 25 godina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini brutalne agresije na te dvije zemlje. Tada su nas podržale vrijednosti.

Uvijek kad je Hrvatima bilo teško našli smo se pod zajedničkim vrijednostima i to je bit svega. Te vrijednosti su dovele do solidarnosti u najtežim trenucima i svi znamo da su Hrvati europski narod i Hrvatima je europska kultura, tradicija, ljudska prava, vladavina prava, zaista vrlo bitna jer živimo Europu. Mi smo ukorijenjeni u Europskoj uniji i europskim vrijednostima, ali ukorijenjeni smo također u hrvatskoj tradiciji i kulturi. Narod koji ima svoju višestoljetnu tradiciju i kulturu, narod koji ima svoju mladost opstaje kroz stoljeća”, rekao je veleposlanik Bakota, ističući kako je dolazak kardinala Puljića velika čast i poruka. Veleposlanik Bakota istaknuo je i dolazak državnog tajnika RH za Hrvate u inozemstvu Zvonka Milasa, te potporu koje kroz njihov ured iskazuje vlada Andreja Plenkovića za Hrvate u iseljeništvu.

Milas je uz ostalo kazao kako mu je iznimno zadovoljstvo biti na toj proslavi i prenijeti pozdrave premijera Plenkovića. “Dragi franjevci, iskrena zahvala za očuvanje hrvatskog identiteta u svijetu”, kazao je Milas kojemu su fra Kristijan i predsjednik nogometnog kluba Hajduk Wiesbaden Dražen Puljić darovali dres kluba s njegovim inicijalima.

U nastavku kulturno glazbenog programa nastupio je redoviti crkveni zbor HKŽ Wiesbaden koji postoji od početka zajednice, a u novije vrijeme su i mladi angažirani na području nove duhovne glazbe. Izveli su pjesmu „Sveti Anto“ autora Mirka Filipovića. Franjevačka mladež i sestre Radoš izveli su dvije pjesme, a budući je od samog početka hrvatske katoličke zajednice u Wiesbadenu bio cilj zainteresirati mlade ljude i djecu za folklornu baštinu i narodne pjesme iz raznih krajeva domovine, goste u Nieder Olmu je oduševila i misijska folklorna skupina koju je 1991. godine osnovao fra Augustin Vlašić i Jela Čosić. Od 2015. godine folklorna skupina djeluje pod imenom Bukara. Gosti su uživali u izvedbama triju generacija starijih, mlađih i najmlađih. U zabavnom dijelu programa nastupio je glazbeni sastav Trio Gušt i glazbenik Zdravko Čurić.