Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 90. obljetnica utemeljenja Provincije Svete Obitelji Školskih sestara franjevki Krista Kralja

Mostar (IKA)

Proslava 90. obljetnice utemeljenja Provincije Svete Obitelji Školskih sestara franjevki Krista Kralja i redovnički jubileji sestara franjevki upriličena je na Dan Provincije, 26. kolovoza u samostanu Svete Obitelji u Mostaru.

Dan je započeo okupljanjem sestara i molitvom Trećega časa. Potom je s. Natalija Palac, zahvaćajući s izvora prošlosti i sjećajući se svega puta govorila o dolasku i djelovanju sestara u Hercegovini iznoseći napose još nepoznate detalje o pojedinim događajima. Osnovni podaci povijesti Provincije s fotografijama tiskani su za tu prigodu.

Misno slavlje tijekom kojeg su proslavljeni redovnički jubileji u samostanskoj kapeli predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić u zajedništvu sa sedmoricom svećenika.

Nakon navještaja Evanđelja, biskup Palić izrekao je prigodnu homiliju o slavlju triju obljetnica, o danu radosti i zahvalnosti.

„Razmišljajući o kraljevstvu nebeskom u prispodobi o deset djevica, odnosno ‚deset djeveruša‘ koju smo čuli, smijemo danas zaključiti da vama, drage sestre jubilarke, nije ponestalo u ovih 50, odnosno 60 godina ulja. Nije ni Provinciji u ovih 90 godina postojanja ponestalo ulja“, rekao je predslavitelj.

Nastavio je govoreći da u toj prispodobi Isus uči važnosti budnosti i važnosti čekanja, spremnog čekanja. „Isus nas želi poučiti da u ovom našem vremenu u srcu svakog kršćanina, a na osobiti način u srcu svake Bogu posvećene osobe, mora postojati nakana čekanja. Čekanje nije vrijeme za bacanje. Čekanje je sveto vrijeme koje dozrijeva kroz ispravnu nakanu. Drugim riječima, to znači čekamo i radimo. Čekamo i molimo. Čekamo i kajemo se. Čekamo i vjerujemo. Čekamo i služimo drugima. Aktivni smo, a ne mrtvi. Nije vrijeme za dangubljenje u predvorju crkve ili u zakutku samostanskih zidina. Odnosno, ne gasite svoje svjetiljke. Nadolijevajte ulja radosti, dobrote, spremnog služenja i čuvajte njihov plamen od vjetrova individualizma, sebičnosti, samodostatnosti, osobnih prohtjeva. Mudro čekanje Isusova dolaska uključuje čekanje s ispravnom namjerom i pažljivom pripremom, kao i to da Isus često dolazi uobičajenim načinom u naše živote“, istaknuo je mons. Palić.

Nakon propovijedi su dijamantne i zlatne jubilarke obnovile svoju vjernost Gospodinu izgovarajući obrazac zavjetovanja pred provincijskom predstojnicom s. Frankom Bagarić i pred nazočnom zajednicom sestara.

U molitvi vjernika jubilarke su se spomenule i svojih sestara koje su prešle prag vječnosti, a s kojima su dijelile vrijeme redovničke formacije, zajedničkoga života i poslanja: dijamantnih s. Ancile Bubalo, s. Rozimile Križanac, s. Velimire Jozić i s. Edite Roso te zlatnih s. Kate Čelan i s. Bernardice Ilić.

Na koncu euharistijskoga slavlja prigodnim čestitarskim slovom dijamantnim i zlatnim jubilarkama obratila se i provincijska predstojnica, osvrćući se i na 90. obljetnicu utemeljenja Provincije.

„Drage sestre, ovdje okupljene i one koje su ostale doma, one diljem svijeta i one po našim grobljima, sve smo mi Provincija. Provincija koja ima svoje korijene, svoj povijesni hod i mnoge svijetle uzore. Provincija kojoj je povjereno danas dati svjedočanstvo kršćanskoga života i koja je pozvana s mudrošću bdjeti nad svojim koracima, nad svojom svjetiljkom, jer su i danas vjetrovi nepredvidivi, podmukli, agresivni, a svjetiljke krhke.

Danas se sa zahvalnošću prisjećamo svijetlih likova koji su svojom odlučnošću, a ponajviše ljubavi prema ispaćenom hercegovačkom puku, doprinijeli da dođe do službenog osnutka Provincije Školskih sestara franjevki u Hercegovini. Sa zahvalnošću izgovaramo ime biskupa Alojzija Mišića i sjećamo se svih naših suputnika. Zahvalnom molitvom sjećamo se svih sestara koje su trideset i tri godine molile, djelovale i čekale osnutak Provincije“, rekla je s. Franka Bagarić.

Na koncu je zahvalila i biskupu Petru što je predvodio misu zahvalnicu. Slavlje je pjevanjem pratio sestarski zbor.

Svoj dijamantni redovničk jubilej proslavile su s. Aleksije Krišto, s. Elizabete Soldo, s. Jelene Kustura, s. Anite Čuvalo i s. Angeline Vučić, a zlatni jubilej su proslavile s. Mile Begić, s. Mile Mikulić (st.), s. Janje Gilja i s. Krunoslave Rozić.

Slavlje je nastavljeno za blagdanskim stolom u samostanskom klaustru, a u popodnevnim satima sestre su imale prigodu pogledati dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije „Školske sestre franjevke“, snimljen prigodom 100. obljetnice dolaska sestara u Hercegovinu.