Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Marija Majka Crkve u mostarskoj katedrali

Mostar (IKA)

Nebeska zaštitnica, Marija Majka Crkve proslavljena je na Duhovski ponedjeljak, 20. svibnja u mostarskoj katedralnoj župi, stoji na portalu Crkve na kamenu.

Svečano večernje misno slavlje započelo je procesijom iz kapelice sv. Josipa prema Gospinu trgu ispred katedrale. Predvoditelj misnog slavlja, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić prije početka mise izmolio je molitvu i blagoslovio novouređeni vanjski oltar na Gospinu trgu ispred katedrale.

Misi su nazočili brojni župljani među kojima su se osobito istaknula dječica koja su se okupila oko Gospina kipa.

Pjevanje je predvodio katedralni zbor „Marija“ pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića, a uz pratnju Emila Bevande.

Biskup je na početku propovijedi poručio vjernicima da mole Majku Mariju koja je zaštitnica njihove župne zajednice i katedrale, njezin zagovor za njihovu župu, grad i biskupiju kao i za cijeli svijet, dok se suočavaju s izazovima koji ih okružuju. „Molimo njezin zagovor da nam Marija Majka Crkve pomogne razmišljati o svemu što se događa u našem svijetu, u našem životu, ali sve u svjetlu Božjega plana, njegova plana stvaranja i plana za naše živote“, rekao je biskup.

„Prvo današnje čitanje iz knjige Postanka vraća nas uvijek na početak svijeta i vraća nas na prvi pad muškarca i prve žene. Nakon što je Adam jeo s drveta, Bog ga zove i pita ga “Gdje si?”. Bog je stvorio ovaj svijet iz ljubav i stvorio je svoju ljudsku obitelj za ljubav, za slobodu, za ljepotu i za istinu. I svakome od svoje djece dao je prekrasan dar života i učinio je to iako je znao da ćemo iskoristiti svoju slobodu da se okrenemo od njega i da povrijedimo jedni druge. Ipak, Bog nas nikada ne prestaje voljeti, ne prestaje nas zvati, od onih prvih trenutaka u rajskom vrtu pa sve do dana današnjega. Bog i danas zove i pita – gdje si?! Što mu mogu u ovome trenutku odgovoriti – gdje sam? Gdje sam u svome životu i gdje je moj život u odnosu na njega i u odnosu na moga bližnjega? Bog nas bez obzira na grijeh nikada ne ostavlja, nego nam iznova oprašta i obećava spasenje preko žene – Marije i njezina sina – Isusa“, kazao je biskup Palić.

Dodao je i kako se cijela pripovijest spasenja može opisati kao Božja potraga za svojom djecom. „Bog nas i dalje traži kao što i mi tražimo njega. Također želi nam pokazati gdje bismo trebali biti. A mjesto gdje bismo trebali biti jest podno križa, s Marijom i Isusom.“

Biskup Palić osvrnuo se na evanđelje dana o Isusovoj smrti na križu govoreći evo tvoje majke. „On želi da ljubimo Mariju kao što ju je on ljubio. Zato danas zamolimo milost da odgovorimo na Božji poziv i dođemo podno križa, da budemo sa Ženom i njezinim Sinom. Povjerimo nevolje u našem svijetu i našem životu našoj Majci koja je Majka Božja, Majka Crkve, Majka svakoga od nas. Neka nam pomogne da uvijek čujemo Božji glas u svome životu i da se pouzdajemo u njegovu ljubav, njegovo milosrđe i njegovu providnost“, naglasio je.

Na kraju mise sve okupljene pozdravio je župnik don Josip Galić čestitavši župljanima župnu svetkovinu. Don Josip je zahvalio biskupu koji je predslavio misno slavlje, svim svećenicima koncelebrantima, đakonima, ministrantima, pjevačima i čitačima. Osobitu radost iskazao je zbog uređenja i blagoslova katedralnoga trga. Kazao je kako je to mjesto molitve i kako se tu redovito okupljaju vjernice moleći krunicu. Zahvalio je i anonimnom darovatelju za obnovu te istaknuo da je to bio njegov zavjet i zahvala Gospi za sve što je učinila u njegovu životu.