Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Mlada nedjelja na Plehanu

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja svečano je proslavljena 15. listopada 2023. u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Na misu se okupilo oko 60 vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Misno slavlje je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Koncelebrirali su župni vikar fra Mato Vincetić i fra Ivan Ćurić.

Promišljajući nad Božjom riječi fra Anto je naglasio kako je Isus svojom riječju „melem našim ranama“. Ukazao je na opasnosti koje nastaju zbog razbuktalih ratova u svijetu koji uzrokuju toliko rana.

„Današnja riječ Božja melem je na ranu redovnicima i svećenicima koji znaju da je njihovo poslanje navještaj Božje riječi i milosrđa pogotovo u našem izranjenom plehanskom kraju. Danas na ovoj misi zahvalnici za plodove zemlje zahvaljujemo svima vama koji nam pomažete na bilo koji način, bilo svojim radom, materijalno i molitvom. Zahvalni smo svim povratnicima na prostorima Bosanske Posavine koji su ovdje apostoli mira i dobra. Današnja riječ Božja njima je kao i braniteljima koji su branili naša ognjišta melem na ranu…“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Pozvao je vjernike, da unatoč onima koji se na račun njihovih žrtava snalaze, nastave činiti mir i dobro, slušati Riječ Božju te u svim životnim situacijama hrabro koračati s Isusom Kristom. Pozvao ih je na život radosti i ljubavi.

Poslije mise, fra Anto je predvodio euharistijsko klanjanje. U prostorijama samostana okupljeni su, kao i inače, druženje nastavili uz okrjepu.