Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

Marija Bistrica (IKA)

Mnogi vjernici sudjelovali su u četvrtak, 16. srpnja u svečanoj proslavi svetkovine Blažene Djevice Marije od brda Karmela, u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici.

Euharistiju je predslavio preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Izloživši ukratko povijest ukazanja Blažene Djevice Marije sv. Šimunu Stocku i način na koji je od nje primio sveti škapular kao znak zaštite i obrane, na početku homilije preč. Matija govorio je o ljepoti Karmela, na više mjesta opjevanoj u Svetom Pismu. „Karmel je tako postao simbol susreta s Bogom i svi smo pozvani uspeti se ili se barem uspinjati na svoje osobno duhovno brdo Karmel, bez dugog zastajanja. Na tom putu važnu ulogu imat će molitva koja je, čini mi se, i prva pouka današnjeg blagdana Gospe Karmelske“, istaknuo je. Razložio je kako ući u školu molitve znači neprestano biti s Bogom. Upravo na tom putu za primjer imamo našu nebesku Majku, a potaknuti njenim primjerom i majčinskim zagovorom moći ćemo, poput proroka Ilije, biti proroci svoga vremena. Preč. Pavlaković potaknuo je prisutne svećenike, redovnice i vjernike laike na zauzeto razmatranje Božje Riječi: „Biti prorok znači prije svega svakodnevno osluškivati Božji glas, razaznati ga u buci današnjice, čuti ga i provesti i konkretno svjedočanstvo života.“

Kroz izlaganje čitanja svetkovine propovjednik je istaknuo i drugu pouku današnjeg blagdana: priznati vjerom Isusa svojim Otkupiteljem, pravim Bogom i pravim čovjekom te mu u ljubavi služiti poput Marije. Posljednju nam pouku Marija daje pod Križem, gdje se nije dala slomiti „već je strpljivo nosila svoj dio patnje vjerujući da Bog uvijek na dobro surađuje s onima koji ga ljube.“

Na završetku propovijedi preč. Matija pozvao je osobito sestre karmelićanke da pogledaju i danas svoj život u tajni Božjeg poziva, te da se uvijek iznova oslanjaju na sigurnost i radost njegovog vodstva. Zazvao je potom i Božju pomoć da ih „uvijek prati Gospodinov glas koji poziva te Marijin koji se odaziva i koji čuva prostore za vršenje Božje volje“.

Po završetku misnog slavlja osmero vjernika pristupilo je obredu primanja škapulara, koji je predvodio o. Krešimir Bahmec, OCD, te su se upisali u Karmelsku bratovštinu.

Misu su suslavili vlč. Antun Motočić, vlč. Dragutin Gereci, te o. Krešimir Bahmec, OCD.

Samoj svetkovini Gospe Karmelske prethodila je trodnevna priprava koja je započela proslavom svetkovine Majke Božje Bistričke 13. srpnja, kada je misu predslavio fra Siniša Pucić, OFM. Nastavila se 14. srpnja uz misu i propovijed vlč. Tomislava Medića, ovogodišnjeg mladomisnika, te je završila 15. srpnja s vlč. Ivanom Koretićem, također mladomisnikom.