Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Antuna Padovanskog u Kninu

Zagreb (IKA)

Svetkovinu nebeskog zaštitnika grada Knina i kninske župe proslavili su vjernici u četvrtak 13. lipnja euharistijskim slavljem u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Euharistijsko slavlje i procesiju ulicama Knina predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

U homiliji mons. Rogić je naglasio da životi svetaca uvijek upućuju na Boga. „Oni druge dovode Bogu, u istini i pravoj ljubavi. Činili su to za života i postali sveci, a sada se mi molimo svecima da to ne prestanu činiti svojim zagovorom, sada kada su zauvijek s Bogom u slavi Neba. Svecima se divimo, svece molimo, od njih učimo i pozvani smo ih nasljedovati da i mi ostvarimo blaženu vječnost. Molimo ih za sebe, u svojim potrebama, molimo ih zagovor za svoje bližnje, za one koje volimo i znamo da im treba pomoć s Neba. A kome to od nas ne treba pomoć Božja? Zato smo ti sv. Ante i danas došli, moliti tvoj zagovor u tolikim potrebama, osobnim, obiteljskim, narodnim. Tebi koji si svetac svega svijeta utječemo se u zagovor za cijelu Crkvu i čitav svijet“, poručio je.

„Život sv. Ante toliko je znakovit; oslikava Božju providnost, Božje planove s ljudima koji nama često izmiču iz vidokruga. Sv. Ante snovao je jedno, a Bog je od njega želio drugo. On je na jedan način htio doseći Kraljevstvo Božje, a Bog je za njega imao drugačiji plan. Kad se prepustio Božjim planovima mnoge je oduševio za Krista. Iz njega je govorila živa Božja riječ koja je mijenjala ljudima živote. Obraćali su se sa svojih grešnih putova, činili pokoru i postajali novi ljudi, Bogu odani“, istaknuo je.

„Čudan svetac – toliko čašćen, a nije bio mučenik… htio je biti, ali ga je Bog spriječio, imao je s njim drugi plan. Često i mi mislimo kako pred Bogom vrijede samo velika djela, herojstva, – time se zanosio i sv. Ante, ali Bog mu je pokazao drugi put. Put ustrajnosti svakodnevnog djelovanja u malim stvarima, u ustrajnom svjedočenju i borbi protiv krivih nauka ovoga svijeta. Zapravo, Bog mu je pokazao da svaki čin učinjen iz ljubavi ima pred Bogom vrijednost. I to svakodnevno u malim stvarima. Možda nam je sv. Ante upravo zato toliko drag; svatko se s njim može poistovjećivati, ako traži Božju volju i ako je spreman služiti, poučavati, drugima dobro činiti i Istinu tražiti, naglasio je.

„I današnji vjernik može dosta toga naučiti od sv. Ante. Može nam biti primjer vjernosti Božjim zapovijedima, sakramentalnom životu i trajnoj povezanosti s Bogom, požrtvovnosti, velikodušnosti, spremnosti na žrtvu, ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku, poštenju i pravednosti. Po primjeru sv. Ante stalno usklađujmo svoje životne izbore i odluke sa evanđeljem Isusa Krista te mijenjajmo svijet i živimo na slavu Božju. Sv. Ante je svetac za izgubljene i nađene stvari zbog toga što je Ante našao Boga, a Bog je našao Antu i učinio ga svetim. To je najvažnija potraga u životu. Koliko te riječi vrijede i dan danas, za svakog svećenika i vjernika prosudite sami. Sveti Ante hrabro se uhvatio u koštac s vlastitim slabostima i teškoćama vremena u kojem je živio te krepošću izborio svoj put u nebo. Danas, nakon tolikih stoljeća svijetli njegov lik i svjedoči da se evanđelje može živjeti, da se uz Krista mogu pobijediti sve nedaće. Zato ga mi danas slavimo i molimo. Utječemo mu se da nam od Boga isprosi istu onu snagu duha kojom je on ustrajao u vjeri, istu onu snagu volje kojom je pobjeđivao grešnost ljudske naravi, istu onu ustrajnost u življenju, naviještanju i svjedočenju Krista u našem vremenu. Sveti Ante, pomozi nam da im nađemo i slijedimo plan koji Bog ima sa svakim od nas. Da u svakodnevnom životu gradimo bolji svijet po Božji zakonima, da u malim stvarima znamo živjeti jedni za druge. Da i nas vodi Božja providnost i dovede do blažene vječnosti“, zaključio je.

Procesija je krenula od crkve sv. Ante, a u njoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, vjernici u narodnim nošnjama, veterani Domovinskog rata i vatrogasci koji su nosili kip sv. Ante. Procesiju je vodio župni vikar u Kninu fra Mario Lemo, a sudjelovali su i franjevci koji djeluju u Kninu i okolnim župama predvođeni župnikom fra Josipom Gotovcem.