Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića, zaštitnika Lišana

Lišane (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u ponedjeljak 14. studenoga u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanama, uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je blagdan nebeskoga zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića.

Misno slavlje predvodio je župnik Župe Gospe van Grada iz Šibenika fra Ante Udovičić. Koncelebrirali su brojni svećenici Šibenske biskupije, među kojima i domaći župnik fra Božo Mandarić.  Za vrijeme slavlja mješoviti župni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu Župe Sv. Mihovila Lišane. Zbor mladih je pjevao psalme i duhovne pjesme.

Na kraju misnog slavlja župnik Mandarić zahvalio je predslavitelju na propovijedi, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima, svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine zaštitnika Lišana. Nakon mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne. Lišančani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Nikolu Tavelića.

Crkva Sv. Nikole Tavelića podignuta je 1977. godine prema nacrtu arhitekta Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je godinu kasnije. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Crkvu su pobunjeni Srbi tijekom Domovinskog rata srušili do temelja. Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. godine kamen temeljac za novu crkvu. Izgrađena je sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. godine. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta Lišane, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica.