Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno Rokovo na Rokovom perivoju

Zagreb (IKA)

Na blagdan sv. Roka 16. kolovoza na Rokovom perivoju u Zagrebu proslavljen je titular kapele. Kapela Sv. Roka cijelog je dana bila otvorena za hodočasnike, ujutro su slavljene tri mise, a središnje proštenjarsko euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik vlč. Filip Šešek, župni vikar u Župi sv. Pavla apostola u zagrebačkom naselju Retkovec, izvijestila je Župa sv. Blaža.

U homiliji vlč. Šešek istaknuo je da kapela Sv. Roka na Rokovom perivoju već stoljećima podsjeća Zagrepčane na opći poziv svetosti svih kršćana koji je sv. Rok do kraja prihvatio i posve mu se predao u milosrdnoj ljubavi prema bolesnima i potrebitima. „Došli smo na Rokov perivoj zamoliti zagovor velikog miljenika Božjeg sv. Roka za tolike nakane koje nosimo u srcu i predajemo Gospodinu u molitvi“, rekao je mladomisnik Šešek.
Govoreći o općem pozivu na svetost vlč. Šešek naglasio je da vjernike pred svjedočanstvom svetaca obuzimaju dvije vrste raspoloženja – nadahnuće ili obeshrabrenost. „Mi se ne želimo obeshrabriti pred iskušenjem da su nam primjeri svetaca nedostižni, već upravo suprotno, želimo ih slijediti odgovarajući na svakodnevne izazove koje nam život donosi“, pojasnio je.
Zaključujući homiliju vlč. Šešek, kojemu je rokovsko proštenje bilo prvo proštenje koje je kao svećenik predvodio, pozvao je sve hodočasnike na Rokovu perivoju da s povjerenjem i nadom pristupe sv. Roku te osjete privilegiranost da upravo oni ispunjaju i obnavljaju pradjedovski zavjet vjernika grada Zagreba.
Po završetku euharistijskog slavlja župnik Župe sv. Blaža preč. Borna Puškarić zahvalio je mladomisniku na predvođenju proštenja te ga preporučio, kao i sve ovogodišnje mladomisnike, u molitve hodočasnika. „Srce nam je puno kad vidimo da Gospodin ne zaboravlja naš narod i našu drevnu Zagrebačku dijecezu, već je obilato blagoslivlja novim svećenicima koji su nam toliko potrebni, naročito našoj djeci i mladima. Dragi vlč. Filipe, neka zagovor sv. Roka prati tvoje prve svećeničke korake, a tvoj apostolat neka bude plodan i blagoslovljen“, zaključio je preč. Puškarić.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je tradicionalna zavjetna procesija oko kapele s kipom i relikvijama sv. Roka, a zatim je vlč. Šešek vjernicima udijelio mladomisnički blagoslov.

 

Ključne riječi:
Filip Šešek Rokov perivoj sv. Rok