Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva misa u samostanu klauzurnih karmelićanki u Gospiću

Gospić (IKA)

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić slavio je u petak 2. rujna misu u kapeli Presvetog Srca Isusova u samostanu klauzurnih sestara karmelićanki u Gospiću.

U koncelebraciji su bili ekonom biskupije Nikola Turkalj i kancelar i tajnik Mišel Grgurić, dok su kod oltara posluživali bogoslovi Karlo Špoljarić i Marko Butković. Na misi su sudjelovale i sestre Presvetog Srca Isusova koje djeluju u Biskupskom domu u Gospiću. Na početku mise biskup Križić je rekao: „Danas treba više moliti, a manje govoriti. Zahvalimo Bogu na ovom daru. Prema riječima sv. Terezije, samostan je otvoren kad se u njemu slavila Euharistija. Evo, mi danas slavimo ovdje prvu misu. Zahvalimo Bogu na cijelom ovom putu od odluke naše biskupije sa svojim svećenicima da ovdje sagradimo samostan za vas koje svoj život prikazujete za Crkvu i cijeli narod. Sv. Terezija smatrala je pozitivnim ako su osnutak samostana pratile poteškoće, kao što i ovdje ima još toga što treba riješiti. To je znak da ima sila koje se protive“.

Biskup je redovnicama rekao da blagoslivljaju njihovu kapelu, kuću i sve koje će tu živjeti i moliti, uzdizati molitve za narod. „Zazovimo dragog Boga da blagoslovi ovo mjesto po Njegovoj i vašoj svetosti. Zamolimo Ga da svojom milošću i silom blagoslovi ovu vodu kojom ćemo sve blagosloviti. Mi smo živa Crkva da budemo znak ljubavi kojom Bog ljubi sve. Ljude obasiplje ljubavlju. Danas slavimo prisutnost euharistijskog Isusa. On boravi na nekom mjestu zbog ljudi“, rekao je mons. Križić.

Karmelićankama je biskup poručio: „Vaša prisutnost, drage sestre, u ovom samostanu bit će poslanje molitve i blagoslova. Tijekom cijele povijesti spasenja, ako je bio jedan molitelj, Bog je poštedio to mjesto. Budite posrednice blagoslova. Na početku je radost. To raspoloženje, oduševljenje zadržite, jer vaš život ima posebno poslanje i smisao. Budite znak božanskoga da po vama Bog daje blagoslov na narod i na ovaj grad. Budite sretne, zračite radošću i ozračite sve koji vas dolaze pohoditi iz bilo kojih motiva“.

Biskup je uvodni nagovor zaključio riječima: „Mi smo u samostanu koji nosi naziv Srca Isusova. Ovdje su i sestre Srca Isusova koje djeluju u biskupskom domu. Budimo drugima znak koji će drugima izazivati pitanja i davati odgovore. Zahvaljujem Bogu na ovom daru. Molimo ga da njegove oči budu i obnoć otvorene za ovo mjesto i zajednicu“.