Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi puta utihnut će oružje svih sukobljenih strana u Južnom Sudanu

Rim (IKA)

Na susretu u organizaciji ekumenske Zajednice sv. Egidija u ponedjeljak 13. siječnja u Rimu, prvi put predstavnici Vlade Južnog Sudana i svih oporbenih skupina postigli su dogovor o općem prekidu vatre u toj afričkoj zemlji, javlja Vatican News.

Prekid vatre trebao bi stupiti na snagu u prvim minutama srijede 15. siječnja. U to će prvi put biti uključene i skupine koje nisu potpisale sporazume iz prosinca 2017. i rujna 2018. godine, istaknuo je za Vatican News glavni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo. Potpisnici su se također obvezali da će omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, što je u ovom trenutku koji prijeti nestašicom hrane vrlo značajno, ističe se u priopćenju.

Predstavnici Vlade predsjednika Salve Kiir Mayardita i različitih oporbenih skupina od nedjelje 12. siječnja razgovarali su u sjedištu Zajednice sv. Egidija u rimskoj četvrti Trastevere. Vođe izaslanstava Vlade Barnaba Marial Benjamin i oporbe Pagan Amum Okiech, zahvalili su papi Franji i canterburyjskom nadbiskupu Justinu Welbyju, kao i cijeloj kršćanskoj zajednici za njihovo zauzimanje za mir u Južnom Sudanu. Marial je posebno podsjetio na gestu pape Franje iz travnja 2019. kada je u Vatikanu na koljenima molio vođe sukobljenih strana za mir i poljubio im stopala.