Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi susret biskupa u miru i Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Na blagdan svete Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i zaštitnice Europe, u ponedjeljak 29. travnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) po prvi puta upriličen je susret biskupa u miru i Stalnog vijeća HBK. Susret je predvodio predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, a uz sve članove Stalnog vijeća i generalnog tajnika HBK-a nazočilo su mu devetorica od 11 umirovljenih biskupa.

Prvom susretu biskupa u miru sa Stalnim vijećem Hrvatske biskupske konferencije nazočili su zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas te križevački vladika u miru mons. Nikola Kekić.

Susret je vodio zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK-a mons. Dražen Kutleša, a prisustvovali su mu svi ostali članovi Stalnog vijeća HBK-a đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i  krčki biskup mons. Ivica Petanjak te generalni tajnik HBK-a preč. Krunoslav Novak.

Nakon zajedničke molitve, okupljene je pozdravio predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša najavivši tijek cijelodnevnog susreta kao i odlazak umirovljenih biskupa na misu i hodočašće u Krašić. “Ponajprije bih spomenuo da je na 67. plenarnom zasjedanju u studenom prošle godine jedna od točaka koju je obradio mons. Želimir Puljić bila o biskupima u miru. Ovaj današnji susret je plod zaključka te točke, kada smo zaključili da će se jednom godišnje pozvati na susret umirovljene biskupe, te će se s njima susresti Predsjednik HBK-a i po mogućnosti i drugi članovi Stalnoga vijeća”, kazao je nadbiskup Kutleša upoznajući biskupe u miru o sadržaju više prethodnih zasjedanja na kojima se raspravljalo o ustroju Nacionalnog ureda HBK-a za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, koji je i ustanovljen u studenom prošle godine kao kontinuitet rada dosadašnjeg Povjerenstva za zaštitu maloljetnika.

“Na 68. Plenarnom zasjedanju u travnju ove godine usvojen je prijedlog za osnivanjem Odbora i Ureda za pastoral branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata kako bi se pospješila koordinacija pastoralne skrbi za braniteljsku populaciju i pokazalo im poštovanje i zahvalnost za njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata. Na istom zasjedanju počeli smo raspravljati i o pitanju pastorala stranaca, koji dolaze s različitih strana svijeta kao radnici u Hrvatsku, te ih prema nekim podatcima danas ima više od 170.000. Hrvatska udruga poslodavaca predviđa da bi već za pet godina u Hrvatskoj moglo biti više od pola milijuna stranih radnika. Drugim riječima, svaki četvrti radnik bi tada mogao biti stranac,” naglasio je predsjednik HBK-a Dražen Kutleša.

Biskupe u miru, nadbiskup Kutleša upoznao je sa sinodskim hodom Crkve kazavši kako je trenutačno u pripremi drugi sažetak Hrvatske biskupske konferencije koji će biti poslan u Sinodu u Vatikan uoči nastavka XVI. Plenarne skupštine Biskupske sinode Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje, koja se održava u listopadu.

Zaključno, najavio je obilježavanje dviju velikih obljetnica – Svete godine 2025. i 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.