Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi susret obitelji u Krašiću

Krašić (IKA)

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac organizirala je u sklopu projekta 'Upoznaj Stepinca' u subotu 16. listopada Prvi susret obitelji u Krašiću s bogatim duhovnim programom.

Susret, koji je okupio stotinjak sudionika, počeo je u dvorištu ispred spomen kuće u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac boravio i umro tijekom uzništva u Krašiću. Predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac Krešimir Miletić pozdravio je nazočne i predstavio projekt Upoznaj Stepinca’ kojem je glavni cilj približiti duhovnu ostavštinu bl. Alojzija Stepinca široj javnosti i u okviru kojeg je pokrenuta mobilna aplikacija ‘Lojzek’. Naglasio je kako je cijeli život blaženika, od djetinjstva do smrti, predivno svjedočanstvo vjere i kršćanske zrelosti, ljubavi i služenja. 

”Na 60. godišnjicu blaženikove smrti osjetili smo poticaj da i mi damo svoj doprinos u pokušaju da ovo neiscrpno bogatstvo njegove duhovne baštine približimo vjernicima i široj javnosti. Stepinac nam kroz svoje svjedočanstvo života, u svim njegovim fazama od djetinjstva pa sve do smrti, pokazuje kako živjeti evanđelje bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Imamo dojam kako još uvijek ima jako puno prostora da otkrijemo svu dubinu i značaj poruke koju nam je po blaženiku uputio Gospodin i kako njegove riječi imaju osobiti značaj i u današnjem vremenu u kojem živimo. Zato smo danas ovdje da zajedno pokušamo razmatrati njegove riječi i osluškivati na što nas Stepinac poziva danas kako bi u našim obiteljima živjeli evanđelje te zrelo i konkretno kršćanstvo.”

Nakon uvodnog pozdrava župnik Župe Presvetog Trojstva u Krašiću Ivan Vučak predstavio je osnovne podatke o blaženikovu životu i djelovanju u okolnostima komunističkog progona. Upoznao je sudionike s procesom obnove spomen kuće te ispričao nekoliko zgoda iz blaženikova života. 

Sudionici su molili Križni put, tijekom kojeg su se obitelji izmjenjivale u nošenju križa i čitanju tekstova na postajama. Po završetku križnog puta sudionici su posjetili obnovljenu i uređenu spomen kuću. 

U podne je misu u župnoj crkvi predvodio župnik Ivan Vučak. U propovjedi je naglasio kako je temeljeno pitanje svima nama koji stojimo pred Stepinčevim svjedočanstvom: ”Što ja danas trebam napraviti kako bih živio i postigao svetost? Ne treba blaženiku naša zabrinutost što će biti s njegovim proglašenjem svetim. To će se dogoditi. Njemu mi više ništa ne možemo niti nadodati, niti oduzeti. On je svoj život i svoje svjedočanstvo vjere dao. Radije brinimo oko našeg spasenja, našeg obraćenja, naše svetosti. Zato sebi postavimo to pitanje. Što ja trebam činiti ili mijenjati u svome životu kako bih postigao svetost. A blaženik nam daje svjetlo i primjer kako je to moguće ostvariti, unatoč protivštinama, progonu i mučenjima. Za zreo i konkretan kršćanski život potrebna je naobrazba i odgoj. A to počinje u obitelji. I obitelj je najvažnije mjesto gdje se to događa. I vi kao roditelji imate na tom području nezamjenjivu ulogu i odgovornost koju vam nitko ne smije oduzeti. ” 

Nakon mise sudionici su imali zajednički ručak i druženje, a zatim je održan rad u skupinama u kojima su razmatrali ulomke iz blaženikovih propovjedi o pet tema: Budite uvijek i na svakom mjestu pravi sinovi Crkve, Euharistija – temelj kršćanskog života svake obitelji, Molitva Gospine krunice u obitelji, Temeljita vjerska izobrazba našega puka, Budimo vjerni svetome Petru i njegovim nasljednicima.

Po završetku radionica, predstavnici svake skupine predstavili su zaključke i najvažnije naglaske rada. istaknuta je i potreba održavanja takvih susreta na kojima se može kroz rad u skupinama razmjenjivati i slušati iskustva drugih. 

Na području vjerničke izobrazbe prepoznata je potreba svakodnevnog čitanja svetog pisma, proučavanja Katekizma Katoličke Crkve, čitanja vjerničkoga tiska kao i uključivanja u različite grupe u kojima se proučava Sveto pismo ili održavaju kateheze (Biblijske grupe i sl.). Prepoznata je potreba uključivanja u male zajednice u kojima bi obitelji mogle rasti u znanju i iskustvu življenja kršćanske vjere.

Obitelji su ižnjele svoja iskustva zajedničke molitve krunice u obitelji, kao i različitih protivština s kojima se susreću. Na poseban način sudionici su osjetili Stepinčeve riječi o važnosti i neprocjenjivoj vrijednosti euharistije, što je mnoge potaknulo da koliko je god moguće dnevno sudjeluju na euharistiji.

Na poseban način sudionike je oduševila blaženikova ljubav prema svetome Petru i njegovim nasljednicima,  njegove riječi kako je sve na ovome svijetu prolazno, ali je jedino što neće proći do konca svijeta – papinstvo – jer je to obećao sam Isus Krist. Na poseban način je prepoznata važnost svjedočenja kršćanstva u današnjem svijetu, a sudionici su prepoznali mnoštvo mogućnosti za svjedočenje u svakodnevnom životu, kao i potrebu za osobni duhovni rast.

Susret je završio zajedničkom fotografijom svih sudionika ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca.