Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi zavjeti dominikanca fr. Jakova Vukovića

Rijeka (IKA)

U dominikanskom Samostanu sv. Jeronima u Rijeci u srijedu 15. rujna, tijekom molitve Srednjeg časa, dosadašnji novak Jakov Vuković položio je svoje prve, jednostavne zavjete u Redu propovjednika, objavljeno je na mrežnoj stranici Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije.

Fr. Jakov Vuković zavjete je položio nakon godine novicijata, kojeg je proveo pod vodstvom učitelja fr. Damira Šokića, te duhovnih vježbi uoči zavjetovanja. Obred polaganja jednostavnih zavjeta započeo je prostracijom kandidata pred provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavkom Sliškovićem i okupljenom samostanskom zajednicom. Kandidat je izrazio svoju želju da pristupi Redu – pritom tražeći Božje milosrđe i milosrđe braće.

Uslijedila je psalmodija i čitanje riječi Božje iz Časoslova, a zatim obred zavjetovanja. Kleknuvši i stavivši svoje ruke među Provincijalove i na knjigu „Konstitucija“, fr. Jakov je položio zavjete prema pravilima Reda propovjednika te pritom obećao svoj posluh Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, svetome Dominiku i provincijalu na tri godine. Nakon zavjetovanja Provincijal je zavjetovaniku udijelio „poljubac mira“ koji označava vezu poslušnosti i zajedništva, tj. primanje u Red. Potom je uslijedio blagoslov redovničke odjeće i zavjetovanika. Po završetku obreda i Provincijalovog blagoslova slavlje zajedništva nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.

Jakov Vuković, sin Marijana i Mirele, r. Tikvić, rođen je 8. listopada 2000. u Zagrebu. Dolazi iz Župe Trnovčica u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u III. gimnaziji u Zagrebu. Prvu godinu filozofsko-teološkog studija završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, objavljeno je na mrežnoj stranici Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije.