Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvo online obraćanje riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića vjeroučiteljima Riječke nadbiskupije

Rijeka (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Rijeka u subotu 20. veljače održano je prvo ovogodišnje online županijsko/nadbiskupijsko stručno vijeće za sve vjeroučitelje koji rade u osnovnim i srednjim školama na području Riječke nadbiskupije.

Online stručni skup održan je za svako županijsko/nadbiskupijsko vijeće posebno pod vodstvom voditeljica: za osnovnu školu vjeroučiteljica savjetnica Kristine Zubalj i Tomislave Milušić, a za srednju školu vjeroučiteljice savjetnice Ines Turković. Glavne teme stručnog skupa bile su i-nastava Katoličkog vjeronauka – Nastava na daljinu – Korelacijski potencijali vjeronaučne nastave.

Nakon molitvenog početka skupu osnovnoškolskih vjeroučitelja iz Nadbiskupskog doma u Rijeci virtualno se obratio novi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. U svom prvom obraćanju vjeroučiteljima mons. Uzinić uputio je srdačan pastirski i prijateljski pozdrav svim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima pitajući ih najprije jesu li dobro. Iako su i načini komunikacije i međusobnih odnosa podložni situaciji u kojoj živimo, a koja je uvjetovana pandemijom koronavirusa, mons. Uzinić potaknuo je osnovnoškolske vjeroučitelje da se ne obeshrabre u vršenju svoje vjeroučiteljske službe i u izvođenju vjeronaučne nastave uživo i na daljinu jer i ovakvi višeoblični načini mogu biti dobro evangelizacijsko sredstvo za slušanje i prihvaćanje Božje riječi i da se druge oduševi za Krista. Na kraju svoga kratkog obraćanja izrazio je želju da se u što skorije vrijeme susretne sa svima njima uživo i osobno te im je potom uputio svoj pastirski blagoslov.

Nakon online susreta s osnovnoškolskim vjeroučiteljima, mons. Uzinić posebno se obratio i svim srednjoškolskim vjeroučiteljima. I njima je također uputio svoj pastirski i prijateljski pozdrav te ih je ohrabrio i potaknuo u njihovu radu koji se, kao i kod njihovih osnovnoškolskih kolega, odvija u prilagođenim uvjetima i oblicima. Izrazivši svoju namjeru da se i s njima osobno susretne u skorije vrijeme, sve ih je skupa blagoslovio i zaželio uspješan radni dio sastanka.

Nakon obraćanja riječkog nadbiskupa koadjutora, uslijedila su stručna izlaganja o prethodno navedenim temama. Vjeroučiteljice Katarina Kiš Badurina i Klara Labinac održale su izlaganje o mogućnostima i potencijalima nastave na daljinu, a voditeljica županijskog stručnog vijeća Kristina Zubalj prezentirala je svoje videolekcije „i-nastave“, koje su snažno odjeknule i na Katehetskoj zimskoj školi 14. i 15. siječnja 2021. Naime, vjeroučiteljica je tada pokušala odgovoriti na pitanje mogu li videolekcije biti polazišna točka u planiranju nastavnog sata pomoću konkretnih primjera za razrednu nastavu. Nadalje, problematizirala je i pitanje pisane dnevne pripreme te je iznijela zaključke na temelju vlastitog iskustva rada u OŠ Nikola Tesla u Rijeci. Njezina kolegica iz škole, također voditeljica vijeća, vjeroučiteljica Tomislava Milušić precizirala je korelacijske potencijale i mogućnosti vjeronaučne nastave u hrvatskom školskom sustavu.

U drugom dijelu stručnog skupa za oba vijeća vjeroučiteljima se obratila predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević koja je ukratko predstavila projekt pod nazivom „Zajedno možemo više. S ljubavlju možemo najviše“. Projekt je humanitarnog karaktera, a nastao je u suradnji s centralnim Caritasom Riječke nadbiskupije i Sisačke biskupije te s Katehetskim uredom Sisačke biskupije. Obuhvaća dvije korizmene akcije, „Crtamo i pomažemo“ – akcija u kojoj su uključeni osnovnoškolci sa svojim vjeroučiteljima i „Paket prijateljstva“ – akciju u kojoj su uključeni srednjoškolci sa svojim vjeroučiteljima. Projekt će se realizirati tijekom ožujka.

Stručni skup završio je međusobnom razmjenom informacija, ideja i prijedloga u snažnoj želji da se što prije stvore takvi epidemiološki uvjeti koji će omogućiti nesmetani susret uživo.