Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvu misu zornicu u Zaboku predvodio biskup Pozaić

Zabok (IKA)

Umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodio je na početku došašća 1. prosinca prvu misu zornicu u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice uz domaćeg župnika Marijana Culjka. Biskupu Pozaiću pridružila su se trojica bogoslova koja su se na kraju misnog slavlja ponaosob predstavila, a župnik je župljane pozvao da mole za njih i za nova duhovna zvanja.

„I ovo došašće objavljuje nam da se Isus nije umorio od nas, od mene, od tebe. Bogu je stalo do nas. Bog se brine za nas. Isus je Onaj koji ima doći k meni, k nama, u moj dom, u moje srce, u moju štalicu, u moju obitelj, u moju Hrvatsku. Dolazi među nas i prekrasno će se umiješati u našu povijest, osobnu i nacionalnu, kao kvasac u tijesto iz kojeg će nastati novi kruh za novi život, sveti život“, rekao je u homiliji biskup Pozaić.

„Mi smo narod došašća – narod budućnosti: narod koji je budan, koji bdije i željno očekuje nebeske darove i za Božić i za konac svijeta, i za kraj moga života. Isus vjernike poziva da svakoga dana učine malo djelo ljubavi i tako će svi dani došašća biti značajni dani. Isus kuca na vrata vaših domova i srca, svaki dan, svaku noć, svako jutro, kao sada. Oni budni čuju taj glas. Probudimo svoju vjeru, nadu, čežnju za njegovim kraljevstvom pravednosti, mira i radosti“, potaknuo je biskup Pozaić.

U predvečerje prve nedjelje došašća u subotu 30. studenoga župljani, prvopričesnici i krizmanici kao i njihovi roditelji, okupili su se u crkvi kako bi zapalili prvu svijeću na adventskom vijencu. Uz pjevanje adventskih pjesama, čitanje Božje riječi i molitve vjernika, upaljena je svijeća, a obred paljenja svijeće vodio je župnik Culjak.

Uz paljene prve adventske svijeće molilo se za obitelji i domovinu kao i cijeli svijet. Svijeću je zapalio sjemeništarac Martin Fiket. Župnik je u kratkom nagovoru istaknuo važnost i smisao došašća i zornica, zaključivši molitvom: „Neka se po Božjem zagovoru dogodi i naše duhovno rođenje i preporođenje kojega trebamo i za kojim čeznemo“. Molitveni susret je zaključen adventskim pjesmama.