Budi dio naše mreže
Izbornik

Pula: Misa za domovinu i mimohod hrvatskih branitelja

Pula (IKA)

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u subotu, 5. kolovoza u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije slavljena je misa za domovinu.

Misno slavlje je, kao i više godina do sada, predvodio don Marin Drago Kozić, policijski kapelan Policijske uprave zagrebačke, ove godine uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja te vlč. Jeronima Jokića, župnika Boljuna.

Don Marin je protumačio dnevno čitanje o mučeničkoj smrti sv. Ivana Krstitelja. Istaknuo je Herodov strah, strah velikog čovjeka koji je imao svu moć, strah jer je ubio čovjeka, proroka, krv nevinu. Povukao je paralelu s agresijom koju je Hrvatska doživjela od strane moćnika. „Namjeravali su uništiti narod i zavladati ovim prostorima, no, nakon nekog vremena”, rekao je propovjednik, „razorio ih je strah, nestali su.“ „Jedan mali narod, koji je osjetio svoju jakost, najprije vjere, jer smo odgojeni da ne ubijamo, da budemo dostojanstveni, kada se susreo sa stvarnošću onoga što treba braniti, a to je domovina, osjetio je sabranost i jakost. Čovjek koji ljubi u sebi neće imati strah, čovjek koji mrzi u sebi će imati strah“, pojasnio je.

Braniteljima je poručio: „Oslobodili ste domovinu, u onim najtežim vremenima, kada smo bili ostavljeni od svih, od onih koji nas danas tapšaju po ramenima, koji su nam bili zabranili sve, pa čak i kruh da imamo, a danas nas velikodušno primaju u zajednicu europskih država, ali vi ste imali srce, u srcu domovinu i narode koji tu žive, borili ste se za sve narode koji žive na našem području. Mnogi su, gledajući vaš primjer, stali uz vas.“

„Poštujmo ono što je Bog u nas ugradio – ljubav. Današnji nas blagdan potiče da ljubav širimo na sve strane, prema čovjeku, to je ljubav koja rađa plemenitost. Ta je ljubav dovela do naše pobjede“, rekao je don Marin.

„Danas, kada nas žele razjediniti sjetimo se da se branitelji nisu uzvisivali, sjetimo se da smo tada bili svi jednaki. Domovina Hrvatska danas vapi za jedinstvom. Nemojmo kukati, već pokažimo i danas u miru, kao i onda u ratu, da možemo živjeti to zajedništvo, to jedinstvo. Živimo ljubav koju je Bog u nas ugradio i živimo zajedništvo na koje nas poziva današnji dan“, zaključio je don Marin.

Misi su nazočili izaslanici Grada Pule, Istarske županije, predstavnici Policijske uprave istarske i Policijske postaje Pula te pripadnici raznih postrojbi redarstvenih snaga.

Nakon mise uslijedilo je polaganje vijenaca na Središnjem križu na Gradskom groblju i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, zatim polaganje vijenaca na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa i odavanje počasti.

Potom je 11. put održan Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije. Mimohod je krenuo iz Parka Franje Josipa, nastavio Kolodvorskom ulicom, uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja. Ondje je, nakon prigodnih obraćanja predstavnika civilnih vlasti i institucija, otvorena izložba fotografija hrvatskih branitelja 1. Gardijskog zdruga.